
Ten chleb pojawia się u mnie dość często, jak akurat nie mam zakwasu (a aktualnie nie mam, bo mi umarł). Chleb jest banalnie prosty do wykonania i jak do tej pory udaje się zawsze! Dodatki można modyfikować wedle gustu – ja uwielbiam czarnuszkę, więc dodają ją gdzie się da, ale nie ma przymusu. Możesz dorzucić garść siemienia, pestek słonecznika czy chia.
Zajrzyj tu po przepisy na pasty kanapkowe>>
składnik
sposób wykonania
Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę.
Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.
Wystudź na kratce przed pokrojeniem.
ilość drożdży świeżych podanych w przepisie podziel przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży instant (1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych)
Składniki
Wskazówki
Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę.
Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.
Wystudź na kratce przed pokrojeniem.
ilość drożdży świeżych podanych w przepisie podziel przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży instant (1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych)