Porcje1 Porcja

Ten chleb pojawia się u mnie dość często, jak akurat nie mam zakwasu (a aktualnie nie mam, bo mi umarł). Chleb jest banalnie prosty do wykonania i jak do tej pory udaje się zawsze! Dodatki można modyfikować wedle gustu – ja uwielbiam czarnuszkę, więc dodają ją gdzie się da, ale nie ma przymusu. Możesz dorzucić garść siemienia, pestek słonecznika czy chia.

 

Zajrzyj tu po przepisy na pasty kanapkowe>>

składnik

 400 g mąki żytniej
 15 g świeżych drożdży
 1,50 szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka soli
 czarnuszka lub inne ulubione dodatki

sposób wykonania

1

Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).

2

Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.

3

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę.

4

Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.

5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.

6

Wystudź na kratce przed pokrojeniem.

uwaga,
7

ilość drożdży świeżych podanych w przepisie podziel przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży instant (1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych)

Składniki

 400 g mąki żytniej
 15 g świeżych drożdży
 1,50 szklanki ciepłej wody
 1 łyżeczka soli
 czarnuszka lub inne ulubione dodatki

Wskazówki

1

Mąkę wymieszaj z wodą i drożdżami (ciasto będzie dość rzadkie) i przykryj ściereczką – zostaw na 10 godzin (najlepiej na całą noc).

2

Rano wylej ciasto na blat oprószony mąką i złóż na cztery (na kopertę). Przełóż ostrożnie ciasto na oprószoną mąką czystą ściereczkę i odstaw jeszcze na godzinę.

3

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 st. C i wstaw do środka naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek z pokrywką lub zwykłą blaszkę.

4

Po godzinie przełóż ciasto do gorącego naczynia i zmniejsz temperaturę do 210 st.C i piecz pod przykryciem (!) 20-30 minut.

5

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut.

6

Wystudź na kratce przed pokrojeniem.

uwaga,
7

ilość drożdży świeżych podanych w przepisie podziel przez 3,5 aby otrzymać ilość drożdży instant (1 torebka suchych drożdży równa się 1/4 kostce drożdży świeżych)

chleb żytni na drożdżach