Kategoria, , TrudnośćPośredni
Porcje35 Porcja

Przepis na dzisiejsze smakołyki pochodzi z książki Michelle Keogh „Tajniki suszenia żywności” wydanej przez Wydawnictwo Galaktyka.

Ta książka wprawiła mnie w prawdziwe osłupienie! To obszerny przewodnik, dzięki któremu dowiedziałam się, że w suszarce do żywności można wysuszyć nie tylko grzyby do kapusty czy jabłka do wigilijnego kompotu, ale też wyczarowywać prawdziwe cuda! Pyszne ciasteczka i chrupiące chlebki, pożywne posiłki obiadowe (mięsne i warzywne), krakersy, naleśniki, owocowe desery, a nawet smakołyki dla psów!

Ta książka odmieniła moje życie! Zatem dzielę się swoimi pierwszym dziełem (właściwie, to drugim, ale pierwsze pominę milczeniem).

Korzenne ciasteczka z jabłkiem i orzechami do złudzenia przypominają szarlotkę! Są twarde i kruche, mało słodkie i bardzo aromatyczne! Bez jaj, bez zbóż, bez nabiału!

składniki

 3 średniej wielkości jabłka
 1 banan
 6 świeżych daktyli bez pestek (można zastąpić 3 łyzkami miodu)
 150 g migdałów
 140 g nerkowców
 90 g lekko połamanego siemienia lnianego
 2 łyżki stołowe soku z cytryny
 2 łyżeczka cynamonu
 2 łyżeczka przyprawy piernikowej

sposób wykonania

1

Orzechy namocz i odsącz. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Banana obierz.

2

Kawałki owoców, banana, daktyle oraz orzechy przełóż do robota kuchennego lub do kielicha blendera. Zmiksuj uważając, by masa nie była całkowicie gładka.

3

Uwaga, jeśli tak jak ja nie masz robota, a Twój blender nadaje się tylko do miksowania koktajli użyj masła orzechowego (ja dałam migdałowe i z nerkowców), jabłko zetrzyj na tarce, a banana rozgnieć widelcem.

4

Do powstałej masy dodaj przyprawy i sok z cytryny oraz miód (jeśli używasz zamiast daktyli).

5

Odstaw masę na kwadrans, aby smaki się przegryzły.

6

Następnie formuj małe ciasteczka, o podobnej wielkości i układaj na tacach dehydratora uważając, by ciasteczka się nie stykały ze sobą.

7

Susz w temperaturze 68 st. C przez 2 – 3 godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 46 st. Ci susz przez dalsze 12 – 13 godzin. W między czasie tace dehydratora warto obracać.

8

Ciasteczka trzeba przechowywać w lodówce, można też zamrozić!

uwaga,
9

ciasteczka z powodzeniem możecie upiec w piekarniku, jeśli nie macie suszarki do żywności.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 sztuka

Porcje 35


Ilość na porcję
Kalorie 73

Składniki

 3 średniej wielkości jabłka
 1 banan
 6 świeżych daktyli bez pestek (można zastąpić 3 łyzkami miodu)
 150 g migdałów
 140 g nerkowców
 90 g lekko połamanego siemienia lnianego
 2 łyżki stołowe soku z cytryny
 2 łyżeczka cynamonu
 2 łyżeczka przyprawy piernikowej

Wskazówki

1

Orzechy namocz i odsącz. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Banana obierz.

2

Kawałki owoców, banana, daktyle oraz orzechy przełóż do robota kuchennego lub do kielicha blendera. Zmiksuj uważając, by masa nie była całkowicie gładka.

3

Uwaga, jeśli tak jak ja nie masz robota, a Twój blender nadaje się tylko do miksowania koktajli użyj masła orzechowego (ja dałam migdałowe i z nerkowców), jabłko zetrzyj na tarce, a banana rozgnieć widelcem.

4

Do powstałej masy dodaj przyprawy i sok z cytryny oraz miód (jeśli używasz zamiast daktyli).

5

Odstaw masę na kwadrans, aby smaki się przegryzły.

6

Następnie formuj małe ciasteczka, o podobnej wielkości i układaj na tacach dehydratora uważając, by ciasteczka się nie stykały ze sobą.

7

Susz w temperaturze 68 st. C przez 2 – 3 godziny, następnie zmniejsz temperaturę do 46 st. Ci susz przez dalsze 12 – 13 godzin. W między czasie tace dehydratora warto obracać.

8

Ciasteczka trzeba przechowywać w lodówce, można też zamrozić!

uwaga,
9

ciasteczka z powodzeniem możecie upiec w piekarniku, jeśli nie macie suszarki do żywności.

orzechowe ciasteczka bez mąki i cukru