Porcje15 Porcja

Te ciasteczka powstały w związku z pisaniem recenzji książki Słodka kuchnia roślinna autorstwa Idy Kulawik, ale... to wcale nie oznacza, że po napisaniu recenzji odłożyłam ten przepis z powrotem na półkę! Ciasteczka tak mi posmakowały, że zrobiłam je już kilka razy... 😉

Są bardzo proste w produkcji, bazują na tanich i ogólno dostępnych produktach, długo zachowują świeżość i są w 100 % roślinne!

Z podanego przepisu upiekłam 15 średniej wielkości ciastek (30 g sztuka), kaloryczność jest na 1 sztukę przy czym ja do wypieków używam ksylitolu. Kaloryczność z użyciem cukru, to 120 kcal na ciacho.

składniki

 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 2 łyżki oleju kokosowegolub masła w wersji nie wegańskiej
 ½ szklanki maki ryżowej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 łyżka proszku do pieczenia
 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego

sposób wykonania

1

Pestki upraż na suchej patelni i zmiel na proszek.

2

Dorzuć pozostałe suche składniki i wymieszaj.

3

Dodaj roztopiony olej oraz stopniowo wlewaj mleko ugniatając ciasto.

4

Lep z ciasta kulki i spłaszczaj je dłonią.

5

Ułóż ciastka na blasze do pieczenia i piecz około 20 minut w 180 st. C.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 15


Ilość na porcję
Kalorie 114
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6.3g10%
Węglowodany 11.7g4%
Błonnik 0.6g3%
Białko 2.4g5%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki pestek słonecznika
 2 łyżki oleju kokosowegolub masła w wersji nie wegańskiej
 ½ szklanki maki ryżowej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 1 łyżka proszku do pieczenia
 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego

Wskazówki

1

Pestki upraż na suchej patelni i zmiel na proszek.

2

Dorzuć pozostałe suche składniki i wymieszaj.

3

Dodaj roztopiony olej oraz stopniowo wlewaj mleko ugniatając ciasto.

4

Lep z ciasta kulki i spłaszczaj je dłonią.

5

Ułóż ciastka na blasze do pieczenia i piecz około 20 minut w 180 st. C.

ciasteczka dyniowe bez glutenu