Te ciasteczka powstały w związku z pisaniem recenzji książki Słodka kuchnia roślinna autorstwa Idy Kulawik, ale... to wcale nie oznacza, że po napisaniu recenzji odłożyłam ten przepis z powrotem na półkę! Ciasteczka tak mi posmakowały, że zrobiłam je już kilka razy... 😉
Są bardzo proste w produkcji, bazują na tanich i ogólno dostępnych produktach, długo zachowują świeżość i są w 100 % roślinne!
Z podanego przepisu upiekłam 15 średniej wielkości ciastek (30 g sztuka), kaloryczność jest na 1 sztukę przy czym ja do wypieków używam ksylitolu. Kaloryczność z użyciem cukru, to 120 kcal na ciacho.
składniki
sposób wykonania
Pestki upraż na suchej patelni i zmiel na proszek.
Dorzuć pozostałe suche składniki i wymieszaj.
Dodaj roztopiony olej oraz stopniowo wlewaj mleko ugniatając ciasto.
Lep z ciasta kulki i spłaszczaj je dłonią.
Ułóż ciastka na blasze do pieczenia i piecz około 20 minut w 180 st. C.
15 porcje
1
- Amount per serving
- Kalorie114
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 6.3g9%
- Węglowodany 11.7g5%
- Błonnik 0.6g3%
- Białko 2.4g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Pestki upraż na suchej patelni i zmiel na proszek.
Dorzuć pozostałe suche składniki i wymieszaj.
Dodaj roztopiony olej oraz stopniowo wlewaj mleko ugniatając ciasto.
Lep z ciasta kulki i spłaszczaj je dłonią.
Ułóż ciastka na blasze do pieczenia i piecz około 20 minut w 180 st. C.