Category, DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time45 minsCook Time15 minsTotal Time1 hr

Ciasteczka imbirowe - coś innego niż tradycyjne pierniczki. Mocno rozgrzewające, bardzo aromatyczne i zimowe. Jeśli lubicie imbir, to koniecznie spróbujcie! Ja dodałam do nich tyle imbiru, że wyszły mi naprawdę mocne "lecznicze" ciasteczka 😉 Możecie dodać mniej, żeby Was nie paliło w gardle.

Szybko się robią, nie muszą mięknąć w puszce i są naprawdę smaczne! Fajna alternatywa dla tradycyjnych pierników.

ciasteczka imbirowe - przepis

składniki

 2 cups mąki orkiszowej jasnej (robiłam też wersję pół na pół: mąka pszenna pełnoziarnista i oczyszczona)
 170 g masła w temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego w przypadku diety bezmlecznej)
 150 g cukru
 3 tbsp zmielonego imbiru (to ilość dla fetyszystów imbirowych, spokojnie można dać 2 łyżki)
 1 tsp cynamonu
 1 tsp sody oczyszczonej
 ¼ tsp zmielonych goździków
 1 jajko
 ¼ tsp soli
 1 tsp wanilii

sposób wykonania

1

Mąkę wymieszaj z imbirem, cynamonem, sodą, goździkami i solą. Odłóż.

2

W misce utrzyj masło na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodaj jajko, wanilię i utrzyj całość.

3

Do masy maślanej wsyp odłożone suche składniki i zmiksuj. Powstałą, dość miękką masę odłóż do schłodzenia w lodówce.

4

Obtaczając dłonie w mące formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (ciasteczka urosną). Ciasteczka spłaszczaj dłonią lub lekko natłuszczoną szklanką.

5

Piecz w temp. 175 st. C przez około 10 - 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

6

Wystudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com - lekko go tylko zmodyfikowałam dodając mniej cukru i jasną mąkę orkiszową zamiast pszennej.

a tu znajdziesz inne przepisy na świąteczne dania>>

Ingredients

 2 cups mąki orkiszowej jasnej (robiłam też wersję pół na pół: mąka pszenna pełnoziarnista i oczyszczona)
 170 g masła w temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego w przypadku diety bezmlecznej)
 150 g cukru
 3 tbsp zmielonego imbiru (to ilość dla fetyszystów imbirowych, spokojnie można dać 2 łyżki)
 1 tsp cynamonu
 1 tsp sody oczyszczonej
 ¼ tsp zmielonych goździków
 1 jajko
 ¼ tsp soli
 1 tsp wanilii

Directions

1

Mąkę wymieszaj z imbirem, cynamonem, sodą, goździkami i solą. Odłóż.

2

W misce utrzyj masło na puszystą masę, stopniowo dodając cukier i nadal ucierając. Dodaj jajko, wanilię i utrzyj całość.

3

Do masy maślanej wsyp odłożone suche składniki i zmiksuj. Powstałą, dość miękką masę odłóż do schłodzenia w lodówce.

4

Obtaczając dłonie w mące formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w sporej odległości od siebie (ciasteczka urosną). Ciasteczka spłaszczaj dłonią lub lekko natłuszczoną szklanką.

5

Piecz w temp. 175 st. C przez około 10 - 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

6

Wystudź na kratce i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

ciasteczka imbirowe