Najlepsze. Nigdy się nie znudzi. Dobre na każdą okazję. Z kruszonką, owocami, rodzynkami lub skórką pomarańczową. Do kawy w pracy, ze szklanką mleka na podwieczorek. Jeszcze ciepłe - zaraz po wyjęciu z piekarnika. Podjadane z miski - jeszcze surowe. Z mąki pszennej, orkiszowej, owsianej.
Zawsze jest dobra pora na drożdżowe - moje ulubione ciasto.
Uwaga, zanim zaczniesz robić ciasto drożdżowe upewnij się, że masz dużo czasu i nigdzie Ci się nie spieszy. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu, musisz mu poświęcić swój czas - tylko wtedy odwdzięczy Ci się swoją puchatością 😉
składniki
sposób wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszaj w dużym naczyniu drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (20 minut).
Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
Do zaczynu dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz resztę ciepłego mleka. Mieszając dodawaj stopniowo jaja. Wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut.
Pod koniec dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj jeszcze około 5 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 - 3 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i przełóż do wyłożonej papierem formy (kwadratowa 20x30 cm lub okrągła o średnicy 20 cm) - odstaw do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Piecz do suchego patyczka (!) w temperaturze 180 st. C (około 30 - 40 minut). W przypadku mniejszej blachy (wyższe ciasto) nieco dłużej.
Do tego ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej lub mixu pszennej i orkiszowej.
Jeśli nie mamy papieru do pieczenia blachę można wysmarować olejem i wysypać np. otrębami.
Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub drobnymi owocami.
Ingredients
Directions
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wymieszaj w dużym naczyniu drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (20 minut).
Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia.
Do zaczynu dodaj pozostałą przesianą mąkę oraz resztę ciepłego mleka. Mieszając dodawaj stopniowo jaja. Wyrabiaj ciasto około 10 - 15 minut.
Pod koniec dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj jeszcze około 5 minut.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 - 3 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieć i przełóż do wyłożonej papierem formy (kwadratowa 20x30 cm lub okrągła o średnicy 20 cm) - odstaw do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Piecz do suchego patyczka (!) w temperaturze 180 st. C (około 30 - 40 minut). W przypadku mniejszej blachy (wyższe ciasto) nieco dłużej.
Do tego ciasta można użyć zwykłej mąki pszennej lub mixu pszennej i orkiszowej.
Jeśli nie mamy papieru do pieczenia blachę można wysmarować olejem i wysypać np. otrębami.
Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub drobnymi owocami.