
Weekend spędziłam na działce, z której wróciłam z naręczem marchwi – a co zrobić z tak pokaźną porcją marchewki? Oczywiście ciasto!
Ciasto marchewkowe z mąki pełnoziarnistej, to nieco zdrowsza wersja popularnego wypieku! Marchewkowiec za sprawą mąki pełnoziarnistej i sporej ilości dodatków jest sycący i nadaje się raczej jako przekąska niż deser po posiłku. Ciasto wspaniale wyrosło i zapewniam, że zakalca brak! Po wystudzeniu można je przekroić i przełożyć kremem z serka kanapkowego (np. filadelfia) zmiksowanego z cukrem pudrem. Ja wolę jednak wersję saute.
składniki
sposób wykonania
Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal.
Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując.
Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie.
Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę.
Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem.
Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).
Wystudź dokładnie przed krojeniem.
0 porcje
1 kawałek
- Amount per serving
- Kalorie180
Składniki
Wskazówki
Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal.
Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując.
Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie.
Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę.
Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem.
Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).
Wystudź dokładnie przed krojeniem.