A co powiecie na taki smakołyk do weekendowej kawy?
Pomysł na zrobienie tego ciasta powstał na jednej z grup facebookowych. Ktoś wrzucił zdjęcie kruchych ciasteczek z karmelem i czekoladą pisząc "nobla dla tego kto wymyśli nieco zdrowszą wersję".
challenge accepted
Nie jadłam oryginału (w domu czekała na mnie cała blacha domowej wersji tych słodkości), ale na potrzeby tego wpisu spisałam wartość odżywczą oryginalnej wersji.
W opakowaniu o wadze 200 g są 4 ciastka.
Wartość odżywcza w przeliczeniu na 1 ciastko:
270 kcal
16 g tłuszczu (KT nasycone 9 g)
węglowodany 28 g (cukry 15 g)
białko 2,6 g
sól 0,15 g
Wartość odżywcza mojej wersji jest na samym dole wpisu. Jak widać nie są to ciastka "odchudzające", ale na szczęście nadal są słodkie, pomimo że nie mają ani grama białego cukru!
Do tego moje ciastka nie mają: syropu glukozowego, modyfikowanej skrobi kukurydzianej, sorbitolu, sorbinianu potasu, częściowo inwertowanego syropu cukrowego, lecytyny sojowej, jak również środka spulchniającego... Trochę przyoszczędziłam 😉
Którą wersję wolicie?
składniki
kruche ciasto na spód może zrobić też w wersji bezglutenowej>>
sposób wykonania
Składniki na kruchy spód zagnieć szybko i wyłóż nimi małą blachę (ja robiłam w okrąglej o średnicy 21 cm). Wstaw do lodówki.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i upiecz - 20 minut, w temp. 200 st. C
Daktyle zalej w blenderze mlekiem i zostaw na kwadrans, aby napęczniały. Po tym czasie dodaj do nich masło orzechowe i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Czekoladę rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej.
Na upieczony i wystudzony spód nałóż masę daktylową i polej ją polewą czekoladową.
Wstaw ciasto do lodówki, aby obie masy zastygły, a smaki się przegryzły.
Serving Size 1
Servings 13
- Amount Per Serving
- Calories 245
- % Daily Value *
- Total Fat 17.4g27%
- Total Carbohydrate 17g6%
- Dietary Fiber 2g8%
- Protein 4.2g9%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Składniki na kruchy spód zagnieć szybko i wyłóż nimi małą blachę (ja robiłam w okrąglej o średnicy 21 cm). Wstaw do lodówki.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i upiecz - 20 minut, w temp. 200 st. C
Daktyle zalej w blenderze mlekiem i zostaw na kwadrans, aby napęczniały. Po tym czasie dodaj do nich masło orzechowe i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Czekoladę rozpuść razem z olejem w kąpieli wodnej.
Na upieczony i wystudzony spód nałóż masę daktylową i polej ją polewą czekoladową.
Wstaw ciasto do lodówki, aby obie masy zastygły, a smaki się przegryzły.