Wielkanoc za pasem. Myślę, że to dobry moment, żeby zacząć planować świąteczne wypieki. Z Waszych zapytań wiem, że jest zapotrzebowanie na przepisy na bezglutenowe czy bezpszeniczne spody do ciast i mazurków. Zatem zbieram swoje pomysły do jednego wpisu. Dziś na tapetę biorę bezglutenowy spód do ciasta.

Korzystajcie i koniecznie pochwalcie się gotowymi wypiekami!

Pamiętajcie, że ciasto można zagnieść kilka dni przed pieczeniem, a spody można upiec nawet kilkanaście dni przed nałożeniem masy. Także na dobrą sprawę już dziś możecie zabrać się do pracy 😉

Przepisy na bezcukrowe masy do mazurków także będą! Także bez obaw, będzie i “legalny wkład” do spodów!

bezcukrowe masy do mazurków>>

bezglutenowy spód do ciasta – wersja kokosowa

Ciasto bardzo kruche i bardzo delikatne w smaku – zdecydowanie dla miłośników kokosa (ostrzegam). 

  • 80 g mąki kokosowej
  • 80 g oleju kokosowego lub masła klarowanego, jeśli wolicie nieco mniej kokosowy smak
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 – 4 łyżki ksylitolu*

Mąkę z proszkiem przesiej, dodaj olej, ksylitol, sól i jajko, zagnieć szybko ciasto ręką i ulep kulę. Schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłóż ciastem brytfankę (około 10×23 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm. i piecz 15 minut w 190 st. C.

*Ja dałam 2 łyżki ksylitolu, przy takiej ilości ciasto jest mało słodkie, więc pasuje do niego słodki wierzch np. czekoladowy lub ze słodkich konfitur. Jeśli planujemy mało słodki, delikatny w smaku lub kwaśny wierzch spokojnie można dodać więcej cukru/słodzika.

jaglany spód do ciasta

Nieco wyrazistsze w smaku – pasuje do delikatnych nadzień np. serowych, mało słodkie. Moim zdaniem smaczniejsze od kokosowego.

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 80 g masła klarowanego
  • 1 jajo
  • 1-2 łyżki wody lub jogurtu/śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiej wraz z proszkiem, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć. Wyłóż ciastem formę i schowaj do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto, nakłuj widelcem i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

gryczany spód do ciasta

To mój ulubiony bezglutenowy spód do ciasta. Jest świetny do sernika z kwaśnymi owocami na wierzchu, jak i do wytrawnej tarty.

  • 200 g mąki gryczanej
  • 90 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 1 jajo
  • odrobina wody/jogurtu/mleka (jeśli ciasto będzie za suche)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu (pomiń, jeśli robisz wytrawną tartę)

Masło/olej powinny być mocno schłodzone, pokrój je na małe kawałki i zagnieć dodając stopniowo przesianą mąkę, sól, proszek, ksylitol i jajko.
Ciasto będzie się trochę sypało, więc jeśli dodanie 2-3 łyżek zimnej wody nie pomoże przesyp je do torebki, zagnieć przez folię w kulę i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie powinno się ładnie kroić. Wyłóż nim blachę o średnicy ok. 23 cm i piecz 20 – 25 minut w 180 st. C.

  1. Super pomysł 🙂 fajnie, że pokazalas bezglutenowe alternatywy 🙂

    • Dziękuję – wykorzystasz któryś przepis?? 🙂

      • Spróbuję ten z mąki kokosowej- zawsze mam z nią największy problem 🙂

  2. Niesamowite ile znasz tych przepisów! Bardzo przydatny post! Przesłałam już link do Twojego artykułu, koleżance,która właśnie rozpoczęła dietę bezglutenową. 🙂

  3. Coś dla mojej siostry 😀 kiedyś przez straszną chwilę też miałam podejrzenie celiakii :O na szczecie nadal mogę wcinać ciasta i pic piwo 😛

    • Myślę, że nawet jak możemy jeść gluten, to warto spróbować czegoś innego – dla urozmaicenia 🙂

  4. Super, że trafiłam na ten wpis. Bardzo chciałam zrobić ostatnio ciasto z mąki kokosowej, ale nie miałam przepisu, a trochę bałam się eksperymentować. Także wykorzystam ten pierwszy przepis na pewno :).

  5. Zycie z ograniczeniami jest straszne, ale przepisy super 🙂

    • Jest znacznie łatwiej niż jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu! Produktów dla alergików nie brakuje, półki aż się uginają od przeróżnych mąk czy zamienników…

  6. Jeśli spód do ciasta to tylko kokosowy, wychodzi wyśmienity. Do dzisiaj pamiętam jedną bardzo smaczną tartę. 😀

    • Ha! Wspomnienie to niezły doradca w kwestiach kulinarnych 🙂 ja jednak głosuję za gryczanym!

      Dla mnie jest najlepszy z tych trzech 🙂

  7. Uwielbiam takie nieskomplikowane, ale zdrowe przepisy, i juz mi wyobraznia podpowiada co ja na to ciasto położę 🙂

  8. muszę spróbować kokosowego, jakoś najbardziej mnie zachęcił 🙂

  9. Cista, to chyba jedyne potrawy jeżeli tak to można nazwać, które lubię robić. Najlepiej smakuja w towarzystwie kawy czy herbaty, w gronie rodziny i przyjaciół. Kokos lubię, więc wypróbuje Twój przepis i poeksperymentuje w kuchni ::)

      • Jak będę miała chwilę lub dwie to najchetniej spod gryczany 🙂 mniam 😀

    • Jeśli pytasz o pierwszy przepis – JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie. Pierwszy przepis będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje mocno kokosowy smak 🙂

    • Ten pierwszy przepis JEST! Tak jak zaznaczyłam w przepisie, on będzie idealny dla fanów kokosa. Można zmodyfikować
      dając masło zamiast oleju kokosowego, ale już sama obecność mąki nadaje
      mocno kokosowy smak 🙂

  10. Pooglądałam i zrobiłam się głodna 🙁 Niestety mój piekarnik nie nadaje się do pieczenia (ma za to wspaniale rozwiniętą funkcje przypiekania) więc muszę obejść się smakiem i poszukać jakiś innych przepisów.

  11. […] Kasza gryczana króluje! Poza tradycyjnym zestawem znanym pewnie w większości domów, czyli kasza plus gulasz, kasza ta doskonale pasuje jako baza do sałatki czy pieczenia chleba. Ze zmielonego suchego ziarna można także zrobić spód do tarty>>. […]

  12. […] Kasza gryczana króluje! Poza tradycyjnym zestawem znanym pewnie w większości domów, czyli kasza plus gulasz, kasza ta doskonale pasuje jako baza do sałatki czy domowego chleba. Ze zmielonego suchego ziarna można także  robićgryczany spód do tarty>>. […]

  13. […] na świąteczne wypieki lub chcielibyście je nieco odchudzić, to serdecznie polecam Wam uwadze spody do mazurków (bez pszenicy)>>oraz masy do mazurków (bez dodatku cukru)>>. Z przepisów, które mogę się przydać na […]