
Ciasto z truskawkami - według przepisu z piosenki "Najłatwiejsze ciasto w świecie" wersja z truskawkami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nieco go nie "uzdrowiła". I tak oto powstała dietetyczna wersja najłatwiejszego ciasta w świecie 🙂
Cała blacha, to 10 porcji.
składniki
sposób wykonania
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec - wciąż miksując dodawaj po łyżce cukru oraz żółtka.
Na koniec wlej cienką stróżką olej rzepakowy.
W osobnej misce wymieszaj obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Wsyp do masy jajecznej mąki z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Okrągłą blachę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem i wylej do niej ciasto.
Na wierzch ciasta wyłóż truskawki lub inne owoce (to ciasto jest zdecydowanie całoroczne - możesz użyć śliwek, rabarbaru, jagód, borówek, moreli...).
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 45 - 60 minut (do suchego patyczka).
Ostudź na kratce przed krojeniem.
Wielkość porcji 1
Porcje 10
- Ilość na porcję
- Kalorie 232
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 12.8g20%
- Węglowodany 22.4g8%
- Błonnik 2g8%
- Białko 5.8g12%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec - wciąż miksując dodawaj po łyżce cukru oraz żółtka.
Na koniec wlej cienką stróżką olej rzepakowy.
W osobnej misce wymieszaj obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Wsyp do masy jajecznej mąki z proszkiem i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką.
Okrągłą blachę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem i wylej do niej ciasto.
Na wierzch ciasta wyłóż truskawki lub inne owoce (to ciasto jest zdecydowanie całoroczne - możesz użyć śliwek, rabarbaru, jagód, borówek, moreli...).
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez około 45 - 60 minut (do suchego patyczka).
Ostudź na kratce przed krojeniem.