Dziś dzień nutelli. Mój dietetyczno-obywatelski obowiązek nakazuje mi ustosunkować się do tego święta... W związku z tym nabyłam drogą wymiany bluzę z wizerunkiem słynnego kremu cukrowo-tłuszczowego! I... żeby była jasność: tylko w takiej wersji akceptuję, to brązowe coś z olejem palmowym.
Co możemy znaleźć w oryginalnym produkcie? Ponad połowa to cukier (55 g na 100 g produktu), 1/3 to olej palmowy (31 g na 100 g produktu), poza tym mamy troszkę orzechów – 13% (poszaleli!) oraz aż 7% kakao. Nie mam zamiaru nikogo nawracać i prawić kazań typu „nie jedzcie, bo to śmierć o smaku czekolady” – skład mówi sam za siebie! Taka ilość cukru dostarczana co rano (wg. „instrukcji” z reklamy), to prosta droga do otyłości i cukrzycy jeszcze przed osiągnięciem pełnoletniości! Twój wybór...
Jedyne co mogę zrobić ja, to dać Wam naprawdę świetną alternatywę dla tego produktu! Moja wersja „nutelki” także jest słodka (chociaż nie ma w niej nawet łyżeczki cukru). Jest w niej za to duża porcja orzechów, słodkich daktyli oraz kakao! Opcjonalnie można do niej dorzucić wiórki kokosowe, nasiona chia albo coś innego równie smacznego i przyjemnie chrupiącego.
Przepis jest na (widoczny na zdjęciu) słoik nutelki. Całość ma dokładnie 999 kcal 😉 porcja to duża łyżka i na taką ilość podałam wartość odżywczą poniżej.
składniki
sposób przygotowania
Migdały upraż na patelni.
Daktyle namocz w napoju roślinnym (wydryluj wcześniej, jeśli używasz daktyli z pestkami).
Dorzuć kakao i zmiksuj wszystko razem w blenderze na gładką masę.
- Amount Per Serving
- Calories 74
- % Daily Value *
- Total Fat 4.9g8%
- Saturated Fat 0.8g4%
- Cholesterol 0mg
- Total Carbohydrate 6.7g3%
- Dietary Fiber 1.6g7%
- Protein 2.3g5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Migdały upraż na patelni.
Daktyle namocz w napoju roślinnym (wydryluj wcześniej, jeśli używasz daktyli z pestkami).
Dorzuć kakao i zmiksuj wszystko razem w blenderze na gładką masę.