Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania20 minut

Dziś dzień nutelli. Mój dietetyczno-obywatelski obowiązek nakazuje mi ustosunkować się do tego święta... W związku z tym nabyłam drogą wymiany bluzę z wizerunkiem słynnego kremu cukrowo-tłuszczowego! I... żeby była jasność: tylko w takiej wersji akceptuję, to brązowe coś z olejem palmowym.

Co możemy znaleźć w oryginalnym produkcie? Ponad połowa to cukier (55 g na 100 g produktu), 1/3 to olej palmowy (31 g na 100 g produktu), poza tym mamy troszkę orzechów – 13% (poszaleli!) oraz aż 7% kakao. Nie mam zamiaru  nikogo nawracać i prawić kazań typu „nie jedzcie, bo to śmierć o smaku czekolady” – skład mówi sam za siebie! Taka ilość cukru dostarczana co rano (wg. „instrukcji” z reklamy), to prosta droga do otyłości i cukrzycy jeszcze przed osiągnięciem pełnoletniości! Twój wybór...

Jedyne co mogę zrobić ja, to dać Wam naprawdę świetną alternatywę dla tego produktu! Moja wersja „nutelki” także jest słodka (chociaż nie ma w niej nawet łyżeczki cukru). Jest w niej za to duża porcja orzechów, słodkich daktyli oraz kakao! Opcjonalnie można do niej dorzucić wiórki kokosowe, nasiona chia albo coś innego równie smacznego i przyjemnie chrupiącego.

Przepis jest na (widoczny na zdjęciu) słoik nutelki. Całość ma dokładnie 999 kcal 😉 porcja to duża łyżka i na taką ilość podałam wartość odżywczą poniżej.

fot. Łukasz Echeński

składniki

 1 szklanka migdałów
 1 szklanka daktyli
 1 szklanka napoju roślinnego
 4 łyżki stołowe kakao

sposób przygotowania

1

Migdały upraż na patelni.

2

Daktyle namocz w napoju roślinnym (wydryluj wcześniej, jeśli używasz daktyli z pestkami).

3

Dorzuć kakao i zmiksuj wszystko razem w blenderze na gładką masę.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 74
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 4.9g8%
Kwasy tłuszczowe nasycone 0.8g4%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 6.7g3%
Błonnik 1.6g7%
Białko 2.3g5%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 szklanka migdałów
 1 szklanka daktyli
 1 szklanka napoju roślinnego
 4 łyżki stołowe kakao

Wskazówki

1

Migdały upraż na patelni.

2

Daktyle namocz w napoju roślinnym (wydryluj wcześniej, jeśli używasz daktyli z pestkami).

3

Dorzuć kakao i zmiksuj wszystko razem w blenderze na gładką masę.

domowa nutella – przepis dietetyka