DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 mins

Zupa krem z dyni i pomidorów, to idealny pomysł na drugie śniadanie.

Rozgrzewająca, aromatyczna i bardzo sycąca, można do niej dodać ziemniaki lub topinambura, dopraw papryczką chilli i pieprzem, jeśli lubisz ostre smaki.

 

Jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej pomiń czosnek i ostre przyprawy oraz użyj wegetariańskiego bulionu lub na chudym mięsie.

składniki

 500 g dyni
 400 g pomidorów
 1 łyżka oliwy
 300 ml bulionu
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 chilli, sól, pieprzw wersji lekkostarwnej wyłącznie sól i zioła

sposób wykonania

1

Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

2

W większym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek dodając po chwili dynię, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dodaj chilli - tyle ile uważasz za słuszne. Smaż całość często mieszając.

3

Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory (lub puszkę pelati) - podduś chwilę, a następnie wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

4

Zupę zmiksuj w blenderze i podaj z uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni oraz grzankami.

The form you have selected does not exist.

Ingredients

 500 g dyni
 400 g pomidorów
 1 łyżka oliwy
 300 ml bulionu
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 chilli, sól, pieprzw wersji lekkostarwnej wyłącznie sól i zioła

Directions

1

Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

2

W większym garnku rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek dodając po chwili dynię, dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dodaj chilli - tyle ile uważasz za słuszne. Smaż całość często mieszając.

3

Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory (lub puszkę pelati) - podduś chwilę, a następnie wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.

4

Zupę zmiksuj w blenderze i podaj z uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni oraz grzankami.

zupa dyniowa z pomidorami