Kategoria, , , TrudnośćPośredni
Porcje1 Porcja

Faworki bez smażenia - wyzwanie przyjęte!

"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną."

Cytując Paracelsusa częstuję Was dziś faworkami.

Moi Rodzice są mistrzami faworków.

Faworki wypełnione po brzegi glutenem pochodzącym z białej pszennej mąki, ze spirytusem i 10 żółtkami. Jakby co, to bez śmietany, ale oczywiście smażone. Chrupiące i lekko słodkie - jedzone zazwyczaj raz do roku (na szczęście!).

W porcji przedstawionej na zdjęciu jest ok. 600 kcal i +/- 30 g tłuszczu. 1 sztuka, to ok. 90 kcal.

 

Nie mówię, że nie lubię... o nie, ja je uwielbiam! Ale nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała odchudzić tego karnawałowego przysmaku! Nie każdy może sobie pozwolić na taką rozpustę, nie każdy też chce.

Zatem... co by się stało, jakbyśmy upiekli faworki?

challenge accepted

faworki bez smażenia - nadal są pyszne

Faworki pieczone mają znacznie mniej kalorii i praktycznie w ogóle pozbawione są tłuszczu (tyle tylko co w żółtku). Są równie chrupiące, jak te smażone. No i co najważniejsze - także kształtem przypominają te tradycyjne.

Spróbujcie, może Wam posmakują.

 

faworki bez smażenia

przepis na około 25 - 30 sztuk

składniki

 1 żółtko
 1 łyżka stołowa cukru lub dowolnego słodzika
 100 g mąki pszennej
 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ja dałam gęsty, typu greckiego) lub jogurtu roślinnego w przypadku diety bezmlecznej
 1 szczypta soli
 ew. cukier puder do posypania

sposób wykonania

1

Do miski dodaj żółtko, cukier, jogurt i sól i wymieszaj energicznie do połączenia się składników. .

2

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj wszystko łyżką, następnie zagniataj ciasto ręką. Dokładnie - dość długo.

3

Jak ciasto będzie zwarte i nie będzie się kleiło do rąk nadchodzi decydujący moment - ciasto należy porządnie napowietrzyć, aby faworki były chrupiące i delikatne. Można to zrobić na dwa sposoby - albo tradycyjnie bijąc w nie wałkiem lub uderzając kulką ciasta o stół - co najmniej 5 minut.

4

Po tym czasie odkładamy ciasto, aby odpoczęło - my też możemy w tym czasie odpocząć 🙂

5

Ostatni etap, to cienkie (sic!) rozwałkowanie ciasta (2-3 mm) i wykrawanie faworków.

6

Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (mniej więcej ok. 10-15 na 3-4 cm). Następnie każdy pasek nacinamy dokładnie w środku, wzdłuż. Przez ten otwór przewlekamy końcówkę prostokąta formując faworka.

7

Gotowe faworki układamy na blasze i pieczemy około 5 - 10 minut w 180 st. C.

Uwaga,
8

czas pieczenia zależy od grubości na jaką rozwałkowaliście ciasto! Bardzo cienko rozwałkowane faworki zaczną się rumienić po 5 minutach, nieco grubsze po 9 - także warto pilnować piekarnika, aby nam nie przypalił faworków

Składniki

 1 żółtko
 1 łyżka stołowa cukru lub dowolnego słodzika
 100 g mąki pszennej
 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego (ja dałam gęsty, typu greckiego) lub jogurtu roślinnego w przypadku diety bezmlecznej
 1 szczypta soli
 ew. cukier puder do posypania

Wskazówki

1

Do miski dodaj żółtko, cukier, jogurt i sól i wymieszaj energicznie do połączenia się składników. .

2

Do masy przesiej mąkę i wymieszaj wszystko łyżką, następnie zagniataj ciasto ręką. Dokładnie - dość długo.

3

Jak ciasto będzie zwarte i nie będzie się kleiło do rąk nadchodzi decydujący moment - ciasto należy porządnie napowietrzyć, aby faworki były chrupiące i delikatne. Można to zrobić na dwa sposoby - albo tradycyjnie bijąc w nie wałkiem lub uderzając kulką ciasta o stół - co najmniej 5 minut.

4

Po tym czasie odkładamy ciasto, aby odpoczęło - my też możemy w tym czasie odpocząć 🙂

5

Ostatni etap, to cienkie (sic!) rozwałkowanie ciasta (2-3 mm) i wykrawanie faworków.

6

Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (mniej więcej ok. 10-15 na 3-4 cm). Następnie każdy pasek nacinamy dokładnie w środku, wzdłuż. Przez ten otwór przewlekamy końcówkę prostokąta formując faworka.

7

Gotowe faworki układamy na blasze i pieczemy około 5 - 10 minut w 180 st. C.

Uwaga,
8

czas pieczenia zależy od grubości na jaką rozwałkowaliście ciasto! Bardzo cienko rozwałkowane faworki zaczną się rumienić po 5 minutach, nieco grubsze po 9 - także warto pilnować piekarnika, aby nam nie przypalił faworków

faworki bez smażenia – light