DifficultyBeginner
gofry dyniowe
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

Chrupiące, delikatne i sycące. Wegańskie i bezglutenowe. Mocno dyniowe, czyli idealne na jesień 🙂

Przepis na gofry dyniowe jest ze strony misamocy.pl i chodził za mną już od dawna. W końcu się za nie zabrałam i ... żałuję 😉

(że tak długo to zwlekałam)

Przepis jest super prosty - wystarczy zmieszać wszystkie skłądniki i usmażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Ja gofry zjadłam z jogurtem, orzechami i owocami. A Ty, jak zjesz swoją porcję dyniowych goferków?

Przepis jest na 8 gofrów, kaloryczność podana jest na 1 sztukę.

składniki

 250 g surowej obranej dyni
 50 g mąki z ciecierzycy
 50 g mąki ziemniaczanej
 100 g mąki kukurydzianej
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 10 g proszku do pieczenia
 10 g oleju lub oliwy
 2 łyżki soku z cytryny
 sól

sposób wykonania

1

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

2

Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.

Nutrition Facts

Serving Size 8

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 115
% Daily Value *
Total Fat 2.4g4%
Total Carbohydrate 19.7g7%
Dietary Fiber 2.5g10%
Protein 2.7g6%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 250 g surowej obranej dyni
 50 g mąki z ciecierzycy
 50 g mąki ziemniaczanej
 100 g mąki kukurydzianej
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 10 g proszku do pieczenia
 10 g oleju lub oliwy
 2 łyżki soku z cytryny
 sól

Directions

1

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

2

Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.

bezglutenowe gofry dyniowe