TrudnośćŁatwy
gofry dyniowe
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

Chrupiące, delikatne i sycące. Wegańskie i bezglutenowe. Mocno dyniowe, czyli idealne na jesień 🙂

Przepis na gofry dyniowe jest ze strony misamocy.pl i chodził za mną już od dawna. W końcu się za nie zabrałam i ... żałuję 😉

(że tak długo to zwlekałam)

Przepis jest super prosty - wystarczy zmieszać wszystkie skłądniki i usmażyć w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

Ja gofry zjadłam z jogurtem, orzechami i owocami. A Ty, jak zjesz swoją porcję dyniowych goferków?

Przepis jest na 8 gofrów, kaloryczność podana jest na 1 sztukę.

składniki

 250 g surowej obranej dyni
 50 g mąki z ciecierzycy
 50 g mąki ziemniaczanej
 100 g mąki kukurydzianej
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 10 g proszku do pieczenia
 10 g oleju lub oliwy
 2 łyżki soku z cytryny
 sól

sposób wykonania

1

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

2

Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 8

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 115
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 2.4g4%
Węglowodany 19.7g7%
Błonnik 2.5g10%
Białko 2.7g6%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 250 g surowej obranej dyni
 50 g mąki z ciecierzycy
 50 g mąki ziemniaczanej
 100 g mąki kukurydzianej
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 10 g proszku do pieczenia
 10 g oleju lub oliwy
 2 łyżki soku z cytryny
 sól

Wskazówki

1

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

2

Nakładaj łyżkę ciasta na dobrze rozgrzaną gofrownicę i smaż do zarumienienia.

bezglutenowe gofry dyniowe