Mrozu jak nie było tak nie ma, śniegu też… aura za oknem przypomina raczej wczesną wiosnę niż środek zimy. Ale nic to, gorąca czekolada w grudniu musi być. Moja jest gęsta, mocno kakaowa, z nutką kardamonu, jest słodka i… zdrowa! Można? Można! A jakże!
Dziś prezentuję Wam rewelacyjny przepis na gęstą i słodką daktyladę, czyli czekoladę bez cukru i bez czekolady...
Moja w wersji wegańskiej, bo na mleku owsianym!
składniki
sposób wykonania
Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.
Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.
Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.
Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.
Serving Size 1 szklanka
Servings 2
- Amount Per Serving
- Calories 233
- % Daily Value *
- Total Fat 7.3g12%
- Total Carbohydrate 36.4g13%
- Dietary Fiber 2.7g11%
- Protein 6.3g13%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.
Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.
Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.
Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.