Category, , , DifficultyBeginner
Yields2 Servings
Prep Time5 minsCook Time10 minsTotal Time15 mins

Mrozu jak nie było tak nie ma, śniegu też… aura za oknem przypomina raczej wczesną wiosnę niż środek zimy. Ale nic to, gorąca czekolada w grudniu musi być. Moja jest gęsta, mocno kakaowa, z nutką kardamonu, jest słodka i… zdrowa! Można? Można! A jakże!

Dziś prezentuję Wam rewelacyjny przepis na gęstą i słodką daktyladę, czyli czekoladę bez cukru i bez czekolady...

Moja w wersji wegańskiej, bo na mleku owsianym!

 

składniki

 2 cups dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…

sposób wykonania

1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.

Nutrition Facts

Serving Size 1 szklanka

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 233
% Daily Value *
Total Fat 7.3g12%
Total Carbohydrate 36.4g13%
Dietary Fiber 2.7g11%
Protein 6.3g13%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 2 cups dowolnego mleka (krowie, owsiane, migdałowe, kokosowe itd.)
 1 czubata łyżka prawdziwego kakao (lub karobu)
 10 sztuk suszonych daktyli
 dowolne przyprawy: kardamon, mieszanka piernikowa, cynamon, wanilia, chilli…

Directions

1

Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.

2

Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.

3

Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.

4

Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.

gorąca czekolada bez cukru