Mrozu jak nie było tak nie ma, śniegu też… aura za oknem przypomina raczej wczesną wiosnę niż środek zimy. Ale nic to, gorąca czekolada w grudniu musi być. Moja jest gęsta, mocno kakaowa, z nutką kardamonu, jest słodka i… zdrowa! Można? Można! A jakże!
Dziś prezentuję Wam rewelacyjny przepis na gęstą i słodką daktyladę, czyli czekoladę bez cukru i bez czekolady...
Moja w wersji wegańskiej, bo na mleku owsianym!
składniki
sposób wykonania
Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.
Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.
Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.
Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.
Wielkość porcji 1 szklanka
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 233
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 7.3g12%
- Węglowodany 36.4g13%
- Błonnik 2.7g11%
- Białko 6.3g13%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Daktyle wydryluj (jeśli są z pestką), umyj i zalej mlekiem. Ich ilość uzależnij od tego jak słodki chcesz mieć napój.
Podgrzej powoli doprowadzając do wrzenia, dodaj resztę składników – kakao i przyprawy i zmiksuj całość dokładnie blenderem.
Całość możesz pogotować kilka minut, aby czekolada odparowała i nieco zgęstniała.
Przelej do filiżanek przez sitko, jeśli chcesz udekoruj kleksem bitej śmietany, otul się kocem, włącz muzykę, sięgnij po książkę i rozkoszuj się smakiem.