Jesiennie się robi… Piękna, złota, kolorowa i słoneczna, ale jednak jesień! A jak jesień, to i gorące gulasze, warzywa strączkowe i dużo aromatycznych, rozgrzewających przypraw – czyli niezbędnik prawdziwego zmarźlaka!!! Gulasze czy wszelkie jednogarnkowe dania mają to do siebie, że łatwo zrobić ich więcej i schować w lodówce „na zaś”. To doskonałe danie na rozgrzewkę po długim i zimnym dniu.
Spróbujcie!
składniki
sposób wykonania
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż ok. minuty często mieszając.
Dodaj odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą (tyle, aby przykryły warzywa).
Gotuj ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Po tym czasie dodaj pomidory obrane ze skórki (lub koncentrat pomidorowy) i ponownie zagotuj.
Jak wszystkie warzywa będą miękkie dopraw ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.
Podaj gorące posypane natką pietruszki.
Ingredients
Directions
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się lekko zeszkli dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż ok. minuty często mieszając.
Dodaj odcedzoną z wody czarną fasolę, fasolkę szparagową oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą (tyle, aby przykryły warzywa).
Gotuj ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Po tym czasie dodaj pomidory obrane ze skórki (lub koncentrat pomidorowy) i ponownie zagotuj.
Jak wszystkie warzywa będą miękkie dopraw ostrą papryką, ziołami, solą i pieprzem.
Podaj gorące posypane natką pietruszki.