Gulasz z dynią i indykiem poleca się na jesienny obiad 🙂
Dziś mam dla Was propozycję na jednogarnkowy obiad z dynią w roli głównej. Sezon na dynię trwa w najlepsze – korzystajmy więc!
Szybka i bardzo aromatyczna potrawka w mleku kokosowym – u mnie w wersji na ostro, jednak ilość przypraw na szczęście możecie dozować sobie sami!
składniki
sposób wykonania
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, chilli, kurkumą lub innymi ziołami) Odstaw na bok, jeśli na kilka godzin (cała noc), to do lodówki. Jeśli tylko na kilka – kilkanaście minut, to na blat kuchenny.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Cebulę posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę razem z papryką. Smaż ok. 2 minut, następnie przesuń warzywa na bok i włóż mięso indyka, obsmażaj po ok. 2 minuty z każdej strony. Na koniec dorzuć dynię pokrojoną w kostkę i energicznie zamieszaj całość. Smaż chwile.
Następnie wlewaj powoli do garnka około 50 – 100 ml wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i dolej mleko kokosowe. Zagotuj i dopraw do smaku. Duś całość jeszcze 5 minut minuty.
Najlepiej smakuje z ryżem basmati.
2 porcje
- Amount per serving
- Kalorie500
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 20g26%
- Węglowodany 55g20%
- Błonnik 8.5g31%
- Białko 27g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Dynię obierz i pokrój w kostkę.
Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw do smaku (solą, pieprzem, chilli, kurkumą lub innymi ziołami) Odstaw na bok, jeśli na kilka godzin (cała noc), to do lodówki. Jeśli tylko na kilka – kilkanaście minut, to na blat kuchenny.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój. Cebulę posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę razem z papryką. Smaż ok. 2 minut, następnie przesuń warzywa na bok i włóż mięso indyka, obsmażaj po ok. 2 minuty z każdej strony. Na koniec dorzuć dynię pokrojoną w kostkę i energicznie zamieszaj całość. Smaż chwile.
Następnie wlewaj powoli do garnka około 50 – 100 ml wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i dolej mleko kokosowe. Zagotuj i dopraw do smaku. Duś całość jeszcze 5 minut minuty.
Najlepiej smakuje z ryżem basmati.