Nie ma to jak proste, ale sycące i pięknie wyglądające leniwe weekendowe śniadanie! Moja propozycja na jutro, to jajko zapiekane w połówkach awokado. Podane z żytnim chlebem na zakwasie.
Jeśli tylko macie awokado i jajka w domu, to zróbcie sobie takie smaczne i odżywcze śniadanko. Piecze się dosłownie kwadrans, więc nie wiele dłużej niż zrobienie jajecznicy, owsianki czy kanapek.
Miłego weekendu! Odpoczywajcie.
składniki
sposób wykonania
Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).
Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.
Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.
0 porcje
- Amount per serving
- Kalorie429
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 18.6g24%
- Węglowodany 11.8g5%
- Błonnik 7g25%
- Białko 32.7g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).
Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.
Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.