Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

Nie ma to jak proste, ale sycące i pięknie wyglądające leniwe weekendowe śniadanie! Moja propozycja na jutro, to jajko zapiekane w połówkach awokado. Podane z żytnim chlebem na zakwasie.

Jeśli tylko macie awokado i jajka w domu, to zróbcie sobie takie smaczne i odżywcze śniadanko. Piecze się dosłownie kwadrans, więc nie wiele dłużej niż zrobienie jajecznicy, owsianki czy kanapek.

Miłego weekendu! Odpoczywajcie.

składniki

 1 awokado
 2 jajko
 10 pomidorków koktajlowych
 sól, pieprz

sposób wykonania

1

Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

2

W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).

3

Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.

4

Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 429
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 18.6g29%
Węglowodany 11.8g4%
Błonnik 7g29%
Białko 32.7g66%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 awokado
 2 jajko
 10 pomidorków koktajlowych
 sól, pieprz

Wskazówki

1

Piekarnik nastaw na 200 st. C. Awokado umyj i przekrój na pół – delikatnie wyjmij pestkę. Posyp odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

2

W zagłębienia po pestce włóż żółtko. Białka jajka wbij do miseczki i zmiksuj mikserem – wlej w zagłębienie (całość raczej się nie zmieści – resztę można usmażyć na patelni lub zużyć w zupełnie innym celu).

3

Połóż awokado na blasze razem z umytymi pomidorkami koktajlowymi. Zapiekaj około 15 minut.

4

Dopraw solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Zjedz gorące, najlepiej z pieczywem.

jajka z awokado