Sycące, aromatyczne, rozgrzewające, szybkie, proste, kolorowe, do tego bez glutenu i wegańskie. Cudownie jesienne danie jednogarnkowe. W tym posiłku jest wszystko to co najlepsze właśnie o tej porze roku: dynia, papryka, bakłażan, topinambur, pomidory i spora dawka aromatycznych przypraw.
składniki
sposób wykonania
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.
Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą.
Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Składniki
Wskazówki
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.
Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą.
Duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.
Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.