Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity40 minut

Sycące, aromatyczne, rozgrzewające, szybkie, proste, kolorowe, do tego bez glutenu i wegańskie. Cudownie jesienne danie jednogarnkowe. W tym posiłku jest wszystko to co najlepsze właśnie o tej porze roku: dynia, papryka, bakłażan, topinambur, pomidory i spora dawka aromatycznych przypraw.

składniki

 1 duży bakłażan
 800 g dyni
 4 bulwy topinambura
 1 papryka
 ½ kg pomidorów
 1 cebula
 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju do smażenia
 majeranek, chilli, pieprz, sól, ziarna kolendry
 natka pietruszki do posypania

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem.

2

W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.

3

Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą.

4

Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

5

Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

6

Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Składniki

 1 duży bakłażan
 800 g dyni
 4 bulwy topinambura
 1 papryka
 ½ kg pomidorów
 1 cebula
 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju do smażenia
 majeranek, chilli, pieprz, sól, ziarna kolendry
 natka pietruszki do posypania

Wskazówki

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, dorzuć pokrojoną drobno paprykę oraz przyprawy, duś kilka minut pod przykryciem.

2

W tym czasie podsmaż na suchej patelni pokrojonego w mniejsze kawałki bakłażana, obierz i pokrój w kostkę dynię oraz topinambura.

3

Dorzuć warzywa do cebuli i papryki. Zamieszaj dokładnie i jeśli to konieczne podlej wodą.

4

Duś pod przykryciem ok. 10 minut.

5

Pod koniec dodaj do potrawy pomidory pokrojone w ósemki. Duś jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną.

6

Dopraw do smaku i posyp danie posiekaną natką pietruszki.

jesienne leczo z bakłażanem