Kasza gryczana z soczewicą - bardzo proste i szybkie, rozgrzewające i sycące. To jedno z tych dań, które robi się dosłownie kilka minut.
To idealny pomysł na szybki obiad, na wykorzystanie zalegających w lodówce warzyw albo resztki kaszy. To w końcu fantastyczna okazja do włączenia warzyw strączkowych do swojej diety. Wygodne danie do lunchboxu do pracy, świetna alternatywa dla kanapek na kolację. Smaczny sposób na niespodziewanych, a głodnych gości. No i ostatni plus - brudzisz tylko jeden garnek 😉
Lubisz?
składniki
sposób wykonania
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku
Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.
Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy
Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).
Duś na małym ogniu ok. 20 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.
1 porcje
2
- Amount per serving
- Kalorie330
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 7g9%
- Węglowodany 51g19%
- Błonnik 6.8g25%
- Białko 13.6g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku
Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.
Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy
Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).
Duś na małym ogniu ok. 20 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.