Kasza gryczana z soczewicą - bardzo proste i szybkie, rozgrzewające i sycące. To jedno z tych dań, które robi się dosłownie kilka minut.
To idealny pomysł na szybki obiad, na wykorzystanie zalegających w lodówce warzyw albo resztki kaszy. To w końcu fantastyczna okazja do włączenia warzyw strączkowych do swojej diety. Wygodne danie do lunchboxu do pracy, świetna alternatywa dla kanapek na kolację. Smaczny sposób na niespodziewanych, a głodnych gości. No i ostatni plus - brudzisz tylko jeden garnek 😉
Lubisz?
składniki
sposób wykonania
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku
Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.
Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy
Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).
Duś na małym ogniu ok. 20 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.
Wielkość porcji 2
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 330
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 7g11%
- Węglowodany 51g17%
- Błonnik 6.8g28%
- Białko 13.6g28%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub piórka, podsmaż na rozgrzanej oliwie w garnku
Obierz i posiekaj drobno czosnek, dodaj do cebuli.
Do garnka wrzuć opłukaną na sitku soczewicę i kaszę gryczaną oraz przyprawy
Dolej około300 - 400 ml wody (lub bulionu, jeśli masz).
Duś na małym ogniu ok. 20 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki i zjadaj póki gorące.