TrudnośćPośredni
Porcje1 Porcja

Dziś zapraszam Was na kulinarną podróż do Włoch.

Mąka kasztanowa dziś u mnie w użyciu, to mąka bezglutenowa o lekko słodkawym, orzechowym posmaku. Jest doskonała do produkcji makaronu, jako dodatek do wypieku chleba, placków, gofrów, piernikowych ciast (o aromacie korzennym) czy włoskich ciasteczek cantuccini.

Jest produktem niskobiałkowym, ale bogatym w antyoksydanty, kwas foliowy, witaminy A i E, miedź, cynk czy lecytynę.

składniki

 3 jajka
 70 g ksylitolu
 200 g mąki kasztanowej
 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej, owsianej)
 3 łyżki wody
 1 łyżeczka drożdży instant
 200 g migdałów
 tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

sposób wykonania

1

Jajka i cukier ubij na gęstą masę.

2

Do ubitej masy jajecznej dodaj przesiane mąki, drożdże i wodę.

3

Wymieszaj dokładnie całość i dodaj całe migdały oraz (ewentualnie posiekaną czekoladę).

4

Ponownie wymieszaj całość i uformuj z ciasta uformować dwa podłużne wałki.

5

Przełóż wałki ciasta na blachę wyłożoną papierem i piecz około 25 minut w temp. 180 st. C.

6

Po tym czasie pokrój po skosie na małe kawałki bardzo ostrym nożem.

7

Rozłóż ciasteczka na blaszce i piecz jeszcze 5 - 10 minut.

8

Wyłącz piekarnik i przestudź ciastka.

9

Przechowuj ciastka szczelnie zamknięte, aby nie zawilgotniały.

 

Przepis z książki Kocham Toskanię, kolory smaki i zapachy, Giulia Scarpaleggia, wyd. Jedność

Kategoria

Składniki

 3 jajka
 70 g ksylitolu
 200 g mąki kasztanowej
 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub orkiszowej, owsianej)
 3 łyżki wody
 1 łyżeczka drożdży instant
 200 g migdałów
 tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wskazówki

1

Jajka i cukier ubij na gęstą masę.

2

Do ubitej masy jajecznej dodaj przesiane mąki, drożdże i wodę.

3

Wymieszaj dokładnie całość i dodaj całe migdały oraz (ewentualnie posiekaną czekoladę).

4

Ponownie wymieszaj całość i uformuj z ciasta uformować dwa podłużne wałki.

5

Przełóż wałki ciasta na blachę wyłożoną papierem i piecz około 25 minut w temp. 180 st. C.

6

Po tym czasie pokrój po skosie na małe kawałki bardzo ostrym nożem.

7

Rozłóż ciasteczka na blaszce i piecz jeszcze 5 - 10 minut.

8

Wyłącz piekarnik i przestudź ciastka.

9

Przechowuj ciastka szczelnie zamknięte, aby nie zawilgotniały.

kasztanowe cantuccini