Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time1 hr 50 mins

Sierpień za pasem oznacza tylko jedno: czas powoli okiełznać cukiniowe szaleństwo.

Leczo na tysiąc sposobów też może się przejeść… Wiem coś o tym i pomimo że jestem ogromną fanką tego dania, to dziś proponuję Wam coś „na zaś”. Ostry sos z cukinii do słoików, czyli inaczej mówiąc KECZUP!

Keczup z cukinii, to fantastyczny dodatek do wielu dań, kolejnym plusem, jest fakt że sos robi się błyskawicznie!

Z podanych proporcji wyszło mi 8 małych słoiczków.

składniki

 1 duża cukinia (moja po obraniu ważyła 1,8 kg)
 5 ząbków czosnku
 1 duża cebula
 400 g koncentratu pomidorowego
 1 cup octu jabłkowego
 ¾ cup cukru
 1 ostra papryczka
 1 tbsp soli
 1 tsp czarnego pieprzu i słodkiej papryki
 oraz ew. inne Wasze ulubione przyprawy (lubczyk, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie itp.)
 2 tbsp oliwy

sposób wykonania

1

Cukinię obierz i wydrąż pestki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę także obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz z łupinek i posiekaj lub przepuść przez praskę.

2

Cebulę podsmaż w dużym garnku na oleju. Po 1 – 2 minutach dorzuć posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dorzuć ostrą i słodką paprykę, pieprz i sól oraz rozdrobnioną cukinię i duś od czasu do czasu mieszając aż cukinia nieco odparuje (20 – 45 minut – wiele zależy od rodzaju cukinii, ja miałam dość mocno mączystą – idealną na tego typu przetwory).

3

Po tym czasie wlej ocet i dodaj cukier. Zmiksuj blenderem, jeśli to konieczne (jeśli np. wciąż pływają większe kawałki cukinii). Podduś kolejne 20 minut – aż keczup uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję, na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Duś jeszcze kilka minut, aby keczup odparował.

4

Wystudź odrobinę keczupu i spróbuj czy smak Ci odpowiada, ew. przypraw.

5

Przekładaj keczup do wyparzonych i raczej małych słoików* i dokładnie zamknij.

*keczup po otwarciu powinien być zjedzony w ciągu max 3 dni, inaczej może się zepsuć

Ingredients

 1 duża cukinia (moja po obraniu ważyła 1,8 kg)
 5 ząbków czosnku
 1 duża cebula
 400 g koncentratu pomidorowego
 1 cup octu jabłkowego
 ¾ cup cukru
 1 ostra papryczka
 1 tbsp soli
 1 tsp czarnego pieprzu i słodkiej papryki
 oraz ew. inne Wasze ulubione przyprawy (lubczyk, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie itp.)
 2 tbsp oliwy

Directions

1

Cukinię obierz i wydrąż pestki. Zetrzyj na tarce lub drobno pokrój. Cebulę także obierz i drobno posiekaj, czosnek obierz z łupinek i posiekaj lub przepuść przez praskę.

2

Cebulę podsmaż w dużym garnku na oleju. Po 1 – 2 minutach dorzuć posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dorzuć ostrą i słodką paprykę, pieprz i sól oraz rozdrobnioną cukinię i duś od czasu do czasu mieszając aż cukinia nieco odparuje (20 – 45 minut – wiele zależy od rodzaju cukinii, ja miałam dość mocno mączystą – idealną na tego typu przetwory).

3

Po tym czasie wlej ocet i dodaj cukier. Zmiksuj blenderem, jeśli to konieczne (jeśli np. wciąż pływają większe kawałki cukinii). Podduś kolejne 20 minut – aż keczup uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję, na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Duś jeszcze kilka minut, aby keczup odparował.

4

Wystudź odrobinę keczupu i spróbuj czy smak Ci odpowiada, ew. przypraw.

5

Przekładaj keczup do wyparzonych i raczej małych słoików* i dokładnie zamknij.

*keczup po otwarciu powinien być zjedzony w ciągu max 3 dni, inaczej może się zepsuć

keczup z cukinii