Yields1 Serving

Nadmiar dyni sprzyja kombinowaniu w kuchni – wciąż mam 2 duże sztuki na balkonie i cały zamrażalnik już upieczonej (nie chwalę się, tylko informuję, jakby ktoś miał jakąś inspirację „co z nią zrobić”, to jestem otwarta na propozycje).

Tym razem postanowiłam sporządzić pikantny sos na zimno – do kanapek, warzyw, krakersów oraz do podkręcenia smaku sosu pomidorowego czy zupy dyniowej. Umownie można nazwać go keczupem, chociaż jakby się przyczepić, to keczup odnosi się tylko do sosów z pomidorów… Także niech zostanie po prostu sos.

Nie ukrywam, że miałam nadzieję, że zużyję do niego więcej dyni, ale… co zrobić – klęska urodzaju! Sos wyszedł bardzo smaczny, więc może będzie powtórka z pewnymi zmianami.

składniki

zalewa
 ½ cup przecieru pomidorowego
 1 cup octu
 200 g cukru lub erytrolu
 1 tbsp oregano
 1 tbsp bazylii
 1 tbsp papryki wędzonej słodkiej
 1 tbsp papryki wędzonej ostrej
warzywa
 3 kg dyni
 1 kg papryki
 0,50 kg cebuli (można dać trochę więcej, jeśli dobrze tolerujesz)
 3 oz chilli (wedle tolerancji - moze być mniej)

sposób wykonania

zalewa
1

Wszystkie składniki łączymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.

keczup
2

Dynię, paprykę, papryczkę chilli oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę.

3

Pokrojone warzywa umieszczamy w dużej misce lub garnku, w którym będą duszone i zasypujemy 2 łyżkami soli.

4

Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny, czekając aż puszczą sok.

5

Po 3 godzinach warzywa wraz z sokiem, który puściły dusimy na małym ogniu aż zmiękną, w razie konieczności możemy podlać wodą, aby się nie przypaliły (będzie to trwało około 30 – 50 minut).

6

Gdy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem i zalewamy przygotowaną zalewą. Dusimy bez przykrycia aż do uzyskania pożądanej konsystencji – może to potrwać nawet 2 – 3 godziny.

7

Gdy uważamy, że sos jest gotowy przekładamy łyżeczkę sosu na talerzyk i studzimy – próbujemy i ew. doprawiamy do smaku.

8

Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy denkiem do dołu aż do całkowitego wystygnięcia.

Ingredients

zalewa
 ½ cup przecieru pomidorowego
 1 cup octu
 200 g cukru lub erytrolu
 1 tbsp oregano
 1 tbsp bazylii
 1 tbsp papryki wędzonej słodkiej
 1 tbsp papryki wędzonej ostrej
warzywa
 3 kg dyni
 1 kg papryki
 0,50 kg cebuli (można dać trochę więcej, jeśli dobrze tolerujesz)
 3 oz chilli (wedle tolerancji - moze być mniej)

Directions

zalewa
1

Wszystkie składniki łączymy w garnku i doprowadzamy do wrzenia.

keczup
2

Dynię, paprykę, papryczkę chilli oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę.

3

Pokrojone warzywa umieszczamy w dużej misce lub garnku, w którym będą duszone i zasypujemy 2 łyżkami soli.

4

Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny, czekając aż puszczą sok.

5

Po 3 godzinach warzywa wraz z sokiem, który puściły dusimy na małym ogniu aż zmiękną, w razie konieczności możemy podlać wodą, aby się nie przypaliły (będzie to trwało około 30 – 50 minut).

6

Gdy warzywa zmiękną miksujemy je blenderem i zalewamy przygotowaną zalewą. Dusimy bez przykrycia aż do uzyskania pożądanej konsystencji – może to potrwać nawet 2 – 3 godziny.

7

Gdy uważamy, że sos jest gotowy przekładamy łyżeczkę sosu na talerzyk i studzimy – próbujemy i ew. doprawiamy do smaku.

8

Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy denkiem do dołu aż do całkowitego wystygnięcia.

keczup z dyni