
W sobotnie przedpołudnie zapraszam Was na kolejny przepis zainspirowany wegetariańską i bezglutenową kuchnią – tym razem jest to smaczne i bardzo odżywcze danie warzywne z komosą.
Szybka kolacja, dodatek do obiadu albo ciepły lunch w pracy. Ten przepis sprawdzi się w niejednej sytuacji. Jest bardzo prosty i szybko się robi – idealny na weekend, który lepiej spędzić poza kuchnią.
Modyfikuj skład wedle gustu i zawartości lodówki, dopraw ulubionymi ziołami i ciesz się smakiem!
składniki
sposób wykonania
Komosę przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię, posiekany czosnek (paprykę, selera, pora, szparagi – co tylko masz w lodówce).
Duś całość kilka minut aż warzywa zmiękną, dopraw chilli, pieprzem, ziołami i dodaj ugotowaną komosę.
Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.
Całość posyp posiekaną pietruszką, koperkiem lub podprażonymi pestkami dyni
Wielkość porcji 1
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 290
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 12.9g20%
- Węglowodany 32.6g11%
- Błonnik 5.3g22%
- Białko 8.3g17%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Komosę przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię, posiekany czosnek (paprykę, selera, pora, szparagi – co tylko masz w lodówce).
Duś całość kilka minut aż warzywa zmiękną, dopraw chilli, pieprzem, ziołami i dodaj ugotowaną komosę.
Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.
Całość posyp posiekaną pietruszką, koperkiem lub podprażonymi pestkami dyni