Porcje1 Porcja

W sobotnie przedpołudnie zapraszam Was na kolejny przepis zainspirowany wegetariańską i bezglutenową kuchnią – tym razem jest to smaczne i bardzo odżywcze danie warzywne z komosą.

Szybka kolacja, dodatek do obiadu albo ciepły lunch w pracy. Ten przepis sprawdzi się w niejednej sytuacji. Jest bardzo prosty i szybko się robi – idealny na weekend, który lepiej spędzić poza kuchnią.

Modyfikuj skład wedle gustu i zawartości lodówki, dopraw ulubionymi ziołami i ciesz się smakiem!

składniki

 50 g komosy ryżowej
 1 ząbek czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 ½ cukinii
 1 mała marchewka
 ¼ cebulipomiń w wersji lekkostrawnej
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka natki pietruszki
 sól, chilli, pieprz, ulubione ziołapomiń chilli w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Komosę przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości.

2

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię, posiekany czosnek (paprykę, selera, pora, szparagi – co tylko masz w lodówce).

3

Duś całość kilka minut aż warzywa zmiękną, dopraw chilli, pieprzem, ziołami i dodaj ugotowaną komosę.

4

Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.

5

Całość posyp posiekaną pietruszką, koperkiem lub podprażonymi pestkami dyni

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 290
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 12.9g20%
Węglowodany 32.6g11%
Błonnik 5.3g22%
Białko 8.3g17%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g komosy ryżowej
 1 ząbek czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 ½ cukinii
 1 mała marchewka
 ¼ cebulipomiń w wersji lekkostrawnej
 1 łyżki stołowe oliwy
 1 łyżeczka natki pietruszki
 sól, chilli, pieprz, ulubione ziołapomiń chilli w wersji lekkostrawnej

Wskazówki

1

Komosę przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości.

2

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię, posiekany czosnek (paprykę, selera, pora, szparagi – co tylko masz w lodówce).

3

Duś całość kilka minut aż warzywa zmiękną, dopraw chilli, pieprzem, ziołami i dodaj ugotowaną komosę.

4

Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.

5

Całość posyp posiekaną pietruszką, koperkiem lub podprażonymi pestkami dyni

komosa ryżowa z warzywami