Kostek rosołowych nie używam od lat. Do tej pory wystarczało mi mnóstwo przypraw i warzyw, które dorzucałam do zupy. Sporadycznie ratowałam się eko kostkami (bez glutaminianu), ale to nadal nie są produkty idealne, tak że nie rekomenduję zbyt częstego ich stosowania! Tu zapraszam po mój przepis na bulion idealny>>
O domowych kostkach słyszałam, ale jakoś nigdy nie miałam czasu na ich produkcję, ani też nie czułam potrzeby. Tym razem w przypływie weny i wolnego popołudnia postanowiłam zaryzykować! I oto przed Wami moja pierwsza domowa kostka rosołowa, która kostką jest tylko z nazwy. Tak naprawdę powinnam napisać „pasta bulionowa”, bo produkt ma konsystencję gęstej pasty.
Do produkcji pasty bulionowej będziemy potrzebować włoszczyzny oraz innych warzyw, które zazwyczaj używacie (np. selera naciowego, papryki lub cebuli, których ja nie dałam), opcjonalnie świeżego imbiru i suszonych grzybków (u mnie obowiązkowo i dużo!) oraz obowiązkowo ziół (świeży lubczyk, może być koper) oraz soli i innych przypraw, które lubicie i standardowo dodajecie do zupy (u mnie na pewno kurkuma, czosnek).
Powodzenia!
domowa kostka rosołowa - przepis podstawowy
składniki
sposób wykonania
Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby zmiel na pył (w młynku do kawy, malakserze itp.).
Wszystkie warzywa umyj i obierz, świeże zioła umyj i osusz, a następnie warzywa zetrzyj na drobnej tarce, a zioła posiekaj lub wszystko zmiksuj w maszynce do mielenia mięsa.
Warzywa wymieszaj ze zmielonymi w młynku przyprawami i przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, dodaj oliwę oraz sól i doprowadź do wrzenia, dość często mieszając. Smaż całość bez przykrycia około godziny – pilnując, aby się nie przypaliło.
gotową pastę przełóż do wyparzonych słoiczków i zamknij szczelnie. A jeśli jesteś przyzwyczajony/przyzwyczajona do formy „kostek” – zapakuj pastę do silikonowej tacki na kostki lodu i zamroź!
Przechowuj w lodówce, nawet do 3-4 miesięcy.
Do przyprawienia zupy używaj 2 łyżeczki na garnek. Chcąc otrzymać „gorący kubek” zalej szklanką gorącej wody 1 łyżeczkę pasty.
Ingredients
Directions
Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby zmiel na pył (w młynku do kawy, malakserze itp.).
Wszystkie warzywa umyj i obierz, świeże zioła umyj i osusz, a następnie warzywa zetrzyj na drobnej tarce, a zioła posiekaj lub wszystko zmiksuj w maszynce do mielenia mięsa.
Warzywa wymieszaj ze zmielonymi w młynku przyprawami i przełóż do garnka o grubym dnie, zalej wodą, dodaj oliwę oraz sól i doprowadź do wrzenia, dość często mieszając. Smaż całość bez przykrycia około godziny – pilnując, aby się nie przypaliło.
gotową pastę przełóż do wyparzonych słoiczków i zamknij szczelnie. A jeśli jesteś przyzwyczajony/przyzwyczajona do formy „kostek” – zapakuj pastę do silikonowej tacki na kostki lodu i zamroź!
Przechowuj w lodówce, nawet do 3-4 miesięcy.
Do przyprawienia zupy używaj 2 łyżeczki na garnek. Chcąc otrzymać „gorący kubek” zalej szklanką gorącej wody 1 łyżeczkę pasty.