Dziś krótki poradnik o tym jak ugotować idealną zupę!

Pewnie każdy z Was ma swój sposób na ulubiony bulion, ja też – więc się nim podzielę. Zupa, to jedno z moich ulubionych dań – zimą, wręcz obowiązkowe! Robi się sama, cudownie rozgrzewa i syci.

Woda – źródlana, przefiltrowana, oligoceńska.
Warzywa – marchew, seler, pietruszka, por, kilka suchych ziaren fasoli.
Przyprawy – ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, korzeń imbiru, goździki oraz kurkuma, lubczyk, sól, kolendra (do gotowej już zupy).
Grzyby suszone – najlepiej te zbierane własnoręcznie w czasie wakacyjnych wędrówek po lesie.
Cebula – najlepiej opalona, aby sklarować zupę.
Ewentualnie – mięso, najlepiej mieszane: wołowina plus drób. Jednak pamiętajcie, że mięso nie jest warunkiem koniecznym do otrzymania smacznego bulionu.

biała fasola, kawałek papryki, plaster imbiru…

jak ugotować idealną zupę

jak ugotować idealną zupę w 4 punktach

1. Jeśli gotuję rosół na mięsie. Mięso wraz z przyprawami, grzybkiem, fasolką zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu zbierając szumowiny. Do wrzącego wywaru dodaję włoszczyznę – wyszorowaną (jeśli to tylko możliwe, to nie obraną) i gotuję dalej – minimum 2 godziny na maleńkim ogniu.

Jeśli gotuję wegetariańską zupę, warzywa (poza cebulą) wyszorowane (jeśli tylko możliwe, to nie obrane) zalewam zimną wodą i gotuję razem z przyprawami na maleńkim ogniu.

2. W czasie, gdy warzywa się gotują  nie obraną cebulę opalam i dorzucam ją do garnka mniej więcej w połowie gotowania. Opalona cebula nadaje zupie przepiękny kolor oraz dodatkowo trochę ją klaruje.

3. Gotową zupę przecedzam – żeby nie rozgryźć przez przypadek ziarenka pieprzu czy ziela. Warzywa kroję w kostkę i dorzucam do zupy albo robię z nich sałatkę, ewentualnie wkładam ostrożnie z powrotem do zupy i miksuję na krem.

4. Przyprawiam do smaku – obowiązkowo kurkumą i solą, zależnie od mojego smaku i tego co dalej będzie się z tą zupą działo: majerankiem, lubczykiem, świeżą kolendrą, chilli? Na pewno nie kostką rosołową (no chyba że domową – tu przepis>>)!

jak ugotować rosółna zdjęciu zupa imbirowa>>

do jakich zup można stosować taki bulion: zajrzyj do mojej zakładki ZUPY w dziale przepisy 🙂