Category, , DifficultyBeginner
pasztety warzywne
Yields14 Servings
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

Bardzo lubię roślinne kotlety i pasztety! Jako dodatek do obiadu danie na imprezę, lunch do pracy albo jako... pomysł na "sprzątanie lodówki". Wege burgery, to jedno z tych dań, gdzie mogę wrzucić wszystko to co lubię najbardziej. Dziś kotlety jaglane z burakiem.

W roli głównej kasza jaglana>> oraz buraki>>. Z przepisu, którym się z Wami dziś dzielę piekłam kotlety oraz pasztet i w obu wersjach efekt był świetny! Także od razu podpowiadam, że jeśli nie chce Wam się lepić kształtnych kulek zapakujcie wszystko do foremki wyłożonej papierem i upieczcie roślinny pasztet 🙂

Przepis na około 14 kotletów lub jedną keksówkę.

składniki

 2 duże surowe lub upieczone buraki
 2 cups ugotowanej kaszy jaglanej
 1 szklanka pestek słonecznika
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 2 tbsp zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
 ½ cup bułki tartej
 1 spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
 ¼ cup oleju
 sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku

sposób wykonania

1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

2

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.

4

Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

uwagi,
6

W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

uwaga,
7

kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło

8

zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby

Przepis pochodzi z książki COLOR ME VEGAN Colleen Patrick-Goudreau

Nutrition Facts

Serving Size 1 sztuka

Servings 14


Amount Per Serving
Calories 128
% Daily Value *
Total Fat 7g11%
Total Carbohydrate 12g4%
Dietary Fiber 1.5g6%
Protein 3.9g8%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

 

Ingredients

 2 duże surowe lub upieczone buraki
 2 cups ugotowanej kaszy jaglanej
 1 szklanka pestek słonecznika
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 2 tbsp zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
 ½ cup bułki tartej
 1 spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
 ¼ cup oleju
 sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku

Directions

1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

2

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.

4

Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

uwagi,
6

W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

uwaga,
7

kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło

8

zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby

kotlety jaglane z burakiem