Kategoria, , TrudnośćŁatwy
pasztety warzywne
Porcje14 Porcja
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

Bardzo lubię roślinne kotlety i pasztety! Jako dodatek do obiadu danie na imprezę, lunch do pracy albo jako... pomysł na "sprzątanie lodówki". Wege burgery, to jedno z tych dań, gdzie mogę wrzucić wszystko to co lubię najbardziej. Dziś kotlety jaglane z burakiem.

W roli głównej kasza jaglana>> oraz buraki>>. Z przepisu, którym się z Wami dziś dzielę piekłam kotlety oraz pasztet i w obu wersjach efekt był świetny! Także od razu podpowiadam, że jeśli nie chce Wam się lepić kształtnych kulek zapakujcie wszystko do foremki wyłożonej papierem i upieczcie roślinny pasztet 🙂

Przepis na około 14 kotletów lub jedną keksówkę.

składniki

 2 duże surowe lub upieczone buraki
 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 szklanka pestek słonecznika
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki stołowe zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
 ½ szklanka bułki tartej
 1 spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
 ¼ szklanka oleju
 sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku

sposób wykonania

1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

2

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.

4

Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

uwagi,
6

W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

uwaga,
7

kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło

8

zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby

Przepis pochodzi z książki COLOR ME VEGAN Colleen Patrick-Goudreau

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1 sztuka

Porcje 14


Ilość na porcję
Kalorie 128
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 7g11%
Węglowodany 12g4%
Błonnik 1.5g6%
Białko 3.9g8%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

 

Składniki

 2 duże surowe lub upieczone buraki
 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 szklanka pestek słonecznika
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 2 łyżki stołowe zmielonych (lub pokruszonych) nasion siemienia lub chia
 ½ szklanka bułki tartej
 1 spora garść szpinaku (rukoli, roszponki lub natki pietruszki)
 ¼ szklanka oleju
 sól, pieprz, ew. sos sojowy do smaku

Wskazówki

1

Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.

2

Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.

3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.

4

Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.

uwagi,
6

W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.

uwaga,
7

kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło

8

zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby

kotlety jaglane z burakiem