
Bardzo lubię roślinne kotlety i pasztety! Jako dodatek do obiadu danie na imprezę, lunch do pracy albo jako... pomysł na "sprzątanie lodówki". Wege burgery, to jedno z tych dań, gdzie mogę wrzucić wszystko to co lubię najbardziej. Dziś kotlety jaglane z burakiem.
W roli głównej kasza jaglana>> oraz buraki>>. Z przepisu, którym się z Wami dziś dzielę piekłam kotlety oraz pasztet i w obu wersjach efekt był świetny! Także od razu podpowiadam, że jeśli nie chce Wam się lepić kształtnych kulek zapakujcie wszystko do foremki wyłożonej papierem i upieczcie roślinny pasztet 🙂
Przepis na około 14 kotletów lub jedną keksówkę.
składniki
sposób wykonania
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.
Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.
kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło
zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby
Przepis pochodzi z książki COLOR ME VEGAN Colleen Patrick-Goudreau
Wielkość porcji 1 sztuka
Porcje 14
- Ilość na porcję
- Kalorie 128
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 7g11%
- Węglowodany 12g4%
- Błonnik 1.5g6%
- Białko 3.9g8%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj, szpinak pokrój na mniejsze części, czosnek przepuść przez praskę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce, dopraw do smaku.
Formuj okrągłe kotlety i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut - w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby równomiernie się przypiekły.
W wersji nie wegańskiej zamiast nasion lnu/chia możesz użyć 1 jaja.
kotlety są bardzo smaczne zarówno na zimno, jak i na ciepło
zrezygnuj z cebuli i dorzuć do masy łyżkę ostropestu, jeśli chcesz poprawić pracę wątroby