TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania20 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity50 minut

Proszę Państwa, przed Wami kolejna odsłona moich ulubionych roślinnych kotletów/burgerów. Tym razem jest to wariacja nt. popularnych i bardzo lubianych kotletów buraczanych, ale... na życzenie jednego z moich pacjentów "bez kaszy jaglanej".

Wersja lekkostrawna burako-burgerów z kaszą jaglaną tu>>

Wartość odżywcza jest na 1 kotleta, z podanego przepisu ulepisz ich 12 sztuk.

składniki

 240 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 puszka
 3 średnie buraki (surowe)
 3 łyżki płatków owsianych
 1 łyżka siemienia lnianego
 ½ szklanki pestek słonecznika
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz

sposób wykonania

1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

2

Dodaj fasolę, zmielone płatki owsiane oraz siemię lniane i posiekany czosnek.

3

Wlej oliwę i dopraw.

4

Rozdrobnij i wymieszaj dokładnie za pomocą widelca, tłuczka do ziemniaków lub malaksera.

5

Dodaj podprażone pestki słonecznika.

6

Formuj kotlety i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut. W połowie przełóż kotlety na drugą stronę.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 12

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 79.5
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 4.1g7%
Węglowodany 6.1g3%
Błonnik 2.1g9%
Białko 3g6%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Please wait...

dziękuję, zajrzyj do swojej skrzynki i potwierdź chęć pobrania e-booka

Składniki

 240 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 puszka
 3 średnie buraki (surowe)
 3 łyżki płatków owsianych
 1 łyżka siemienia lnianego
 ½ szklanki pestek słonecznika
 2 ząbki czosnku
 sól, pieprz

Wskazówki

1

Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

2

Dodaj fasolę, zmielone płatki owsiane oraz siemię lniane i posiekany czosnek.

3

Wlej oliwę i dopraw.

4

Rozdrobnij i wymieszaj dokładnie za pomocą widelca, tłuczka do ziemniaków lub malaksera.

5

Dodaj podprażone pestki słonecznika.

6

Formuj kotlety i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut. W połowie przełóż kotlety na drugą stronę.

kotlety z buraka i fasoli