Leczo z cukinią, z dodatkiem moich ulubionych, często własnoręcznie wyhodowanych warzyw, to coś co chyba nigdy mi się nie znudzi! Najlepsze lecza są w lipcu, kiedy na działce pojawia się pierwsza fasolka szparagowa…
Duszone warzywa z przyprawami w sosie pomidorowym jedzone na tarasie, to kwintesencja ciepłego lata! Z racji upalnego początku maja swoją tradycję spożywania leczo na tarasie rozpoczęłam już w czasie minionej majówki.
składniki
sposób wykonania
Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.
Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.
Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.
Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).
Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.
Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 234
- % Daily Value *
- Total Fat 11.5g18%
- Total Carbohydrate 22g8%
- Dietary Fiber 11.5g46%
- Protein 8g16%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.
Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.
Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.
Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).
Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.
Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.