Category, , , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

Leczo z cukinią, z dodatkiem moich ulubionych, często własnoręcznie wyhodowanych warzyw, to coś co chyba nigdy mi się nie znudzi! Najlepsze lecza są w lipcu, kiedy na działce pojawia się pierwsza fasolka szparagowa…

Duszone warzywa z przyprawami w sosie pomidorowym jedzone na tarasie, to kwintesencja ciepłego lata! Z racji upalnego początku maja swoją tradycję spożywania leczo na tarasie rozpoczęłam już w czasie minionej majówki.

składniki

 1 cukiniaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 1 czerwona paprykaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 100 g fasolki szparagowej
 6 dużych pomidorówobrane ze skórki w wersji lekkostrawnej
 4 ziemniaki
 2 tbsp oliwy
 świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

sposób wykonania

1

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.

2

Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.

3

Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.

4

Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).

5

Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

6

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Nutrition Facts

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 234
% Daily Value *
Total Fat 11.5g18%
Total Carbohydrate 22g8%
Dietary Fiber 11.5g46%
Protein 8g16%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 1 cukiniaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 1 czerwona paprykaobrana ze skórki w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 100 g fasolki szparagowej
 6 dużych pomidorówobrane ze skórki w wersji lekkostrawnej
 4 ziemniaki
 2 tbsp oliwy
 świeżo zmielony pieprz, sól, ostra papryka, bazylia, koper lub natka pietruszki

Directions

1

Na łyżce oleju podduś posiekaną cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę, po 2-3 minutach dodaj rozdrobniony czosnek i pokrojone w kostki ziemniaki – smaż chwilę.

2

Jeśli robisz leczo z mięsem dodaj dobrej jakości podsuszaną kiełbasę właśnie teraz.

3

Następnie dorzuć pokrojoną na mniejsze części fasolkę szparagową oraz cukinię pokrojoną w kostkę (młodą ze skórką, starsze egzemplarze z twardą skórą obierz), dolej pół szklanki wody oraz dorzuć przyprawy.

4

Duś pod przykryciem aż ziemniaki i fasolka będą miękkie (około 10 minut).

5

Pod koniec dodaj obrane ze skórki i pokrojone w ósemki pomidory lub puszkę pomidorów pelati. Duś kolejne 10 – 15 minut.

6

Dopraw do smaku i zjadaj gorące posypane świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

leczo z cukinią