DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time30 minsTotal Time50 mins

Roślinne dania lekkostrawne, to coś co będzie mi towarzyszyło przez ten rok - takie moje blogowe noworoczne postanowienie.

Dziś zatem lekkostrawne kotlety z kaszy jaglanej, marchewki i szpinaku - bezmięsne i lekkie dla brzucha. Idealne wejście w nowy rok.

Zajrzyj do zakładki "lekkostrawne", aby zobaczyć więcej posiłków dozwolonych na diecie lekkostrawnej.

 

Przepis jest na 6 sporych kotletów, kaloryczność na 1 sztukę.

składniki

 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
 1 średnia marchewka
 50 g szpinaku świeże liście lub mrożony
 2 białka jaja
 2 lbs oliwa
 sól, gałka muszkatołowa
opcjonalnie
 cebula, czosnek, suszone pomidory lub jarmuż zamiast szpinaku jeśli nie musisz jeść lekkostrawnie

sposób przygotowania

1

Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.

2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.

3

Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.

4

Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.

5

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

Ingredients

 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
 1 średnia marchewka
 50 g szpinaku świeże liście lub mrożony
 2 białka jaja
 2 lbs oliwa
 sól, gałka muszkatołowa
opcjonalnie
 cebula, czosnek, suszone pomidory lub jarmuż zamiast szpinaku jeśli nie musisz jeść lekkostrawnie

Directions

1

Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.

2

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.

3

Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.

4

Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.

5

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.

lekkostrawne kotlety z kaszy i szpinaku