Roślinne dania lekkostrawne, to coś co będzie mi towarzyszyło przez ten rok - takie moje blogowe noworoczne postanowienie.
Dziś zatem lekkostrawne kotlety z kaszy jaglanej, marchewki i szpinaku - bezmięsne i lekkie dla brzucha. Idealne wejście w nowy rok.
Zajrzyj do zakładki "lekkostrawne", aby zobaczyć więcej posiłków dozwolonych na diecie lekkostrawnej.
Przepis jest na 6 sporych kotletów, kaloryczność na 1 sztukę.
składniki
sposób przygotowania
Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.
Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.
Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.
Ingredients
Directions
Ugotuj kaszę jaglaną z małą ilością soli.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szpinak posiekaj.
Do ostudzonej kaszy dodaj oliwę, warzywa, dopraw solą, małą ilością gałki muszkatołowej, dodaj białka jaja.
Wymieszaj masę i zwilżonymi dłońmi formuj małe kotlety. Kładź je na blaszkę wyłożoną papierem.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewróć kotlety na drugą stronę.