
Makaron ze szparagami i warzywami znalezionymi w lodówce. Dodatkowo wpadł bakłażan, pomidory, do tego pestki dyni, czosnek, zioła... szybkie, proste, bezmięsne, aromatyczne.
Idealna propozycja na upalny dzień.
Jeśli użyjesz białego makaronu, a bakłażana i pomidory obierzesz ze skórki oraz zmiksujesz na mąkę pestki dyni - będzie to danie lekkostrawne.
Dopisuję do postu: 5 pomysłów na obiad w upał>>
składniki
sposób wykonania
Makaron ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, dodaj posiekany drobno czosnek.
Smaż przez chwilę mieszają, aby się nie przypalił następnie dodaj pokrojone w kostkę bakłażana, szparagi oraz zioła i świeżo mielony pieprz.
Dorzuć też inne warzywa - paprykę, cukinię, selera naciowego, cebulę.
Do warzyw dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj i dodaj pokrojonego w ósemki pomidora.
Duś chwilę całość a następnie posyp wszystko pestkami dyni.
Wielkość porcji 1
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 540
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 21g33%
- Węglowodany 62g21%
- Błonnik 9g36%
- Białko 19g38%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Makaron ugotuj al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę lub olej, dodaj posiekany drobno czosnek.
Smaż przez chwilę mieszają, aby się nie przypalił następnie dodaj pokrojone w kostkę bakłażana, szparagi oraz zioła i świeżo mielony pieprz.
Dorzuć też inne warzywa - paprykę, cukinię, selera naciowego, cebulę.
Do warzyw dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj i dodaj pokrojonego w ósemki pomidora.
Duś chwilę całość a następnie posyp wszystko pestkami dyni.