Macie ochotę na aksamitne, lekko słone masło orzechowe?
Nie raz pacjenci rewanżowali się zdziwionym spojrzeniem: "ale jak to? W trakcie odchudzania? Masło orzechowe na diecie?"
A czemu nie?! Skoro ktoś lubi... 🙂
Podstawowym problemem z jakim zazwyczaj spotykam się czytając etykiety masła orzechowego jest obecność utwardzonych olejów roślinnych (zazwyczaj palmowego). Takiego masła nie polecę nikomu, jednak domowej produkcji krem orzechowy może być doskonałym uzupełnieniem diety czy dodatkiem do smakowitych dań albo imprezowym dipem do chrupiących warzyw pokrojonych w słupki.
Najczęstszymi orzechami, z których robione jest masło są fistaszki lub jak ktoś woli orzechy ziemne lub jeszcze inaczej arachidowe. Kupując orzechy wybierzmy te w łupinkach, nie prażone, bez słonej czy słodkiej otoczki. Orzechy te tak naprawdę orzechami nie są. Rosną pod ziemią (stąd nazwa "orzechy ziemne") i botanicznie należą do roślin strączkowych, czyli są tej samej grupie, co cieciorka, groch, fasola czy soja. Z tego też powodu wyróżnia je dość duża ilość białka (25 g w 100 g). Są bogate w witaminę E, kwas foliowy, niacynę, magnez i błonnik. Podobnie jak pozostałe orzechy mają sporo tłuszczu, co czyni je kalorycznymi. Jednak nie popadajmy w skrajności, są to bowiem korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które wspomagają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko chorób serca czy stymulują układ odpornościowy do pracy.
Fistaszki są bardzo silnym alergenem, nie są więc zalecane kobietom ciężarnym (szczególnie ze skłonnością do alergii) oraz karmiącym. Powinny ich (nawet śladowych ilości) unikać osoby uczulone na orzechy.
Do produkcji aksamitnego masła potrzebujemy jeszcze tylko jednej rzeczy - dobrego blendera!
wartość odżywcza podana jest na 1 łyżkę 🙂
sprawdź przepis na sos sałatkowy na bazie masła orzechowego
składniki
sposób wykonania
Orzechy rozłup.
Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.
Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.
Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.
Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Gotowe masło warto trochę posolić.
Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.
Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie 🙂
proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)
10 porcje
20 g
- Amount per serving
- Kalorie125
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 10.2g14%
- Węglowodany 2.4g1%
- Błonnik 1.5g6%
- Białko 5.1g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Orzechy rozłup.
Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.
Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.
Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.
Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
Gotowe masło warto trochę posolić.
Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.
Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie 🙂
proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)