Porcje10 Porcja

Macie ochotę na aksamitne, lekko słone masło orzechowe?

Nie raz pacjenci rewanżowali się zdziwionym spojrzeniem: "ale jak to? W trakcie odchudzania? Masło orzechowe na diecie?"

A czemu nie?! Skoro ktoś lubi... 🙂

Podstawowym problemem z jakim zazwyczaj spotykam się czytając etykiety masła orzechowego jest obecność utwardzonych olejów roślinnych (zazwyczaj palmowego). Takiego masła nie polecę nikomu, jednak domowej produkcji krem orzechowy może być doskonałym uzupełnieniem diety czy dodatkiem do smakowitych dań albo imprezowym dipem do chrupiących warzyw pokrojonych w słupki.

Najczęstszymi orzechami, z których robione jest masło są fistaszki lub jak ktoś woli orzechy ziemne lub jeszcze inaczej arachidowe. Kupując orzechy wybierzmy te w łupinkach, nie prażone, bez słonej czy słodkiej otoczki.  Orzechy te tak naprawdę orzechami nie są. Rosną pod ziemią (stąd nazwa "orzechy ziemne") i botanicznie należą do roślin strączkowych, czyli są tej samej grupie, co cieciorka, groch, fasola czy soja. Z tego też powodu wyróżnia je dość duża ilość białka (25 g w 100 g). Są bogate w witaminę E, kwas foliowy, niacynę, magnez i błonnik. Podobnie jak pozostałe orzechy mają sporo tłuszczu, co czyni je kalorycznymi. Jednak nie popadajmy w skrajności, są to bowiem korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które wspomagają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko chorób serca czy stymulują układ odpornościowy do pracy.

Fistaszki są bardzo silnym alergenem, nie są więc zalecane kobietom ciężarnym (szczególnie ze skłonnością do alergii) oraz karmiącym. Powinny ich (nawet śladowych ilości) unikać osoby uczulone na orzechy.

Do produkcji aksamitnego masła potrzebujemy jeszcze tylko jednej rzeczy - dobrego blendera!

wartość odżywcza podana jest na 1 łyżkę 🙂

sprawdź przepis na sos sałatkowy na bazie masła orzechowego

składniki

 200 g orzechów ziemnych
 opcjonalnie: 1 łyżka oleju roślinnego, szczypta soli, łyżka gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód itp.

sposób wykonania

1

Orzechy rozłup.

2

Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.

3

Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.

4

Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.

5

Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.

uwagi,
6

Gotowe masło warto trochę posolić.

7

Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.

8

Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie 🙂

9

proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 20 g

Porcje 10


Ilość na porcję
Kalorie 125
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 10.2g16%
Węglowodany 2.4g1%
Błonnik 1.5g6%
Białko 5.1g11%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 200 g orzechów ziemnych
 opcjonalnie: 1 łyżka oleju roślinnego, szczypta soli, łyżka gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód itp.

Wskazówki

1

Orzechy rozłup.

2

Jeśli chcesz podpraż na suchej patelni.

3

Ostudź i wrzuć do kielicha blendera.

4

Miksuj z przerwami (aby ani orzechy ani blender nie zagrzały się) aż do uzyskania klejącej się masy, jeśli masa jest gęsta dolej łyżkę oleju i zmiksuj ponownie.

5

Przełóż całość do czystego wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.

uwagi,
6

Gotowe masło warto trochę posolić.

7

Do masy orzeszkowej można dodać łyżkę gorzkiego kakao, wiórki kokosowe, miód, chilii, korzenne przyprawy lub co tam jeszcze chcecie.

8

Inną podstawą masła orzechowego mogą być delikatnie słodkie nerkowce (bogate w cynk i żelazo) czy najszlachetniejsze z orzechów - migdały (bogate w białko i magnez). Ograniczeniem niech będzie tylko Wasz smak - miksujcie na zdrowie 🙂

9

proporcje są na mały słoiczek, ze zdjęcia (200 g orzechów w łupinkach)

masło orzechowe