TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania45 minut

To coś na co czekam równie niecierpliwie jak na truskawki, fasolkę szparagową czy pachnące pomidory.

Młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem, na przemian z fasolką szparagową z jajkiem sadzonym, to mój ulubiony obiad na przełomie czerwca i lipca, no jeszcze bób, botwina albo kalafior... też dają radę.

Dzisiejszy przepis jest ze strony jadlonomia.pl - tylko odrobinę zmodyfikowany.

 1 mała młoda kapusta
 3 papryki
 3 łyżki oleju
 1 cebula
 5 pomidorów
 3 łyżeczki słodkiej papryki
 1 łyżeczka wędzonej papryki
 1 łyżeczka pieprzu cayenne
 sól, pieprz
1

Cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w grubą kostkę.

2

Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut aż papryka zmięknie.

3

W tym czasie posiekać kapustę i dodawać stopniowo do podsmażonych warzyw.

4

Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, wymieszać i dusić kolejne 20 - 30 minut.

5

Na sam koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (lub puszkę pomidorów pelati), dodać sól, pieprz i gotować ostatnie 10 minut.

6

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i obficie posypana świeżym koperkiem.

Składniki

 1 mała młoda kapusta
 3 papryki
 3 łyżki oleju
 1 cebula
 5 pomidorów
 3 łyżeczki słodkiej papryki
 1 łyżeczka wędzonej papryki
 1 łyżeczka pieprzu cayenne
 sól, pieprz

Wskazówki

1

Cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w grubą kostkę.

2

Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut aż papryka zmięknie.

3

W tym czasie posiekać kapustę i dodawać stopniowo do podsmażonych warzyw.

4

Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, wymieszać i dusić kolejne 20 - 30 minut.

5

Na sam koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (lub puszkę pomidorów pelati), dodać sól, pieprz i gotować ostatnie 10 minut.

6

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i obficie posypana świeżym koperkiem.

młoda kapusta przepis z papryką