To coś na co czekam równie niecierpliwie jak na truskawki, fasolkę szparagową czy pachnące pomidory.
Młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem, na przemian z fasolką szparagową z jajkiem sadzonym, to mój ulubiony obiad na przełomie czerwca i lipca, no jeszcze bób, botwina albo kalafior... też dają radę.
Dzisiejszy przepis jest ze strony jadlonomia.pl - tylko odrobinę zmodyfikowany.
Cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w grubą kostkę.
Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut aż papryka zmięknie.
W tym czasie posiekać kapustę i dodawać stopniowo do podsmażonych warzyw.
Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, wymieszać i dusić kolejne 20 - 30 minut.
Na sam koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (lub puszkę pomidorów pelati), dodać sól, pieprz i gotować ostatnie 10 minut.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i obficie posypana świeżym koperkiem.
Składniki
Wskazówki
Cebulę posiekać w piórka, paprykę pokroić w grubą kostkę.
Na dnie dużego i szerokiego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut aż papryka zmięknie.
W tym czasie posiekać kapustę i dodawać stopniowo do podsmażonych warzyw.
Doprawić słodką, ostrą i wędzoną papryką, wymieszać i dusić kolejne 20 - 30 minut.
Na sam koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory (lub puszkę pomidorów pelati), dodać sól, pieprz i gotować ostatnie 10 minut.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i obficie posypana świeżym koperkiem.