DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 mins

A gdyby tak zebrać w jednym miejscu wszystkie składniki o działaniu przeciwzapalnym, te bogate w antyoksydanty i witaminę C? Proszę bardzo! 😀

Kilka lat temu koleżanka wyleczyła mnie tą miksturą z przeziębienia i od tamtej pory pilnuję, aby słoiczek tego eliksiru był zawsze w mojej lodówce. Dziś dzielę się z Wami przepisem, który przez lata ewoluował i zmieniał się w zależności od zawartości lodówki.

Wy też możecie go modyfikować w zależności od potrzeb czy preferencji smakowych. Dodaj korzeń chrzanu, jeśli masz, pomiń natkę pietruszki albo dorzuć więcej imbiru...

Wymieszana z łyżką prawdziwego miodu postawi Cię na nogi w czasie przeziębienia, zażywana regularnie wzmocni odporność i nie dopuści do tego, aby w ogóle "coś Cię wzięło", a wymieszana z oliwą jest fantastycznym dressingiem do sałaty.

składniki

 1 posiekana cebula
 kilka ząbków czosnku - może być nawet cała główka jak lubimy (posiekane, nie musi być bardzo drobno)
 spory kawałek startego na tarce lub posiekanego korzenia imbiru (ew. wersja sproszkowana)
 1 posiekany pęczek natki pietruszki
 2 pokrojone w mniejsze kawałki cytryny – wcześniej umyte mydłem oraz wymoczone w wodzie z sodą oczyszczoną (można ew. obrać z żółtej skórki)
 600 ml octu jabłkowego (zwróć uwagę, aby był bez konserwantów)
 oraz 2 łyżeczki kurkumy (może być też świeży korzeń), 2 łyżeczki cynamonu (może być w laskach), 2 papryczki chilli, kilka ziaren pieprzu, 1 łyżka goździków, 1 łyżeczka kardamonu

sposób wykonania

1

Wszystkie składniki wymieszaj w wyparzonym słoiku i zalej octem jabłkowym, aby zakrył wszystkie składniki.

2

Zakręć dokładnie słoik i wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście dni. Codziennie, przez cały czas oczekiwania potrząsaj słoikiem.

3

Po mniej więcej 2 - 3 tygodniach przecedź całość przez gazę zlewając płyn do czystego słoika lub butelki, najlepiej z ciemnego szkła.

4

Trzymaj w lodówce, nawet kilka miesięcy.

jak to pić?
5

Leczniczo: kilka razy dziennie 1-2 łyżki mikstury rozcieńcz w letniej wodzie i ew. dosłódź miodem, jeśli eliksir jest bardzo ostry.
Profilaktycznie: raz dziennie, najlepiej wieczorem (zwłaszcza jak w Twoim słoiku wylądowała cała główka czosnku) 😉
Jako dressing do sałaty: miksturę wymieszaj z oliwą.

Ingredients

 1 posiekana cebula
 kilka ząbków czosnku - może być nawet cała główka jak lubimy (posiekane, nie musi być bardzo drobno)
 spory kawałek startego na tarce lub posiekanego korzenia imbiru (ew. wersja sproszkowana)
 1 posiekany pęczek natki pietruszki
 2 pokrojone w mniejsze kawałki cytryny – wcześniej umyte mydłem oraz wymoczone w wodzie z sodą oczyszczoną (można ew. obrać z żółtej skórki)
 600 ml octu jabłkowego (zwróć uwagę, aby był bez konserwantów)
 oraz 2 łyżeczki kurkumy (może być też świeży korzeń), 2 łyżeczki cynamonu (może być w laskach), 2 papryczki chilli, kilka ziaren pieprzu, 1 łyżka goździków, 1 łyżeczka kardamonu

Directions

1

Wszystkie składniki wymieszaj w wyparzonym słoiku i zalej octem jabłkowym, aby zakrył wszystkie składniki.

2

Zakręć dokładnie słoik i wstaw do lodówki na kilka-kilkanaście dni. Codziennie, przez cały czas oczekiwania potrząsaj słoikiem.

3

Po mniej więcej 2 - 3 tygodniach przecedź całość przez gazę zlewając płyn do czystego słoika lub butelki, najlepiej z ciemnego szkła.

4

Trzymaj w lodówce, nawet kilka miesięcy.

jak to pić?
5

Leczniczo: kilka razy dziennie 1-2 łyżki mikstury rozcieńcz w letniej wodzie i ew. dosłódź miodem, jeśli eliksir jest bardzo ostry.
Profilaktycznie: raz dziennie, najlepiej wieczorem (zwłaszcza jak w Twoim słoiku wylądowała cała główka czosnku) 😉
Jako dressing do sałaty: miksturę wymieszaj z oliwą.

magiczna mikstura na całe zło tego świata