Wiosnę poczułam i do tego pierwsze szparagi zobaczyłam w sklepie!
Nie są to co prawda moje działkowe, własne szparagi, ale… musiałam spróbować! Kupiłam i w związku z tym dziś mam dla Was pomysł na szybki, prosty, pożywny, sycący, lekki i w 100% wiosenny – obiad „na winie”, czyli wrzucamy do garnka to co nam się nawinie pod rękę. Z takich spontanów zawsze wychodzą najpyszniejsze posiłki!! Obiad jest fantastyczny, a do tego bardzo łatwo go przetransportować do pracy.
Mix komosy z ziarnem amarantusa gotowany z przyprawami oraz dowolnymi, drobno pokrojonymi warzywami. Połączenie doskonałe i co nie mniej ważne – gotowe dosłownie w kwadrans! Łapcie przepis i modyfikujcie po swojemu. Moja propozycja modyfikacji – do garnka z kaszami warto dorzucić garść czerwonej soczewicy, podduszoną cebulę oraz paprykę. Do posiłku śmiało możesz dorzucić kawałek mięsa lub ryby.
składniki
sposób wykonania
Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.
Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.
- Amount Per Serving
- Calories 415
- % Daily Value *
- Total Fat 15g24%
- Total Carbohydrate 50g17%
- Dietary Fiber 13g52%
- Protein 15.4g31%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.
Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.