
Wiosnę poczułam i do tego pierwsze szparagi zobaczyłam w sklepie!
Nie są to co prawda moje działkowe, własne szparagi, ale… musiałam spróbować! Kupiłam i w związku z tym dziś mam dla Was pomysł na szybki, prosty, pożywny, sycący, lekki i w 100% wiosenny – obiad „na winie”, czyli wrzucamy do garnka to co nam się nawinie pod rękę. Z takich spontanów zawsze wychodzą najpyszniejsze posiłki!! Obiad jest fantastyczny, a do tego bardzo łatwo go przetransportować do pracy.
Mix komosy z ziarnem amarantusa gotowany z przyprawami oraz dowolnymi, drobno pokrojonymi warzywami. Połączenie doskonałe i co nie mniej ważne – gotowe dosłownie w kwadrans! Łapcie przepis i modyfikujcie po swojemu. Moja propozycja modyfikacji – do garnka z kaszami warto dorzucić garść czerwonej soczewicy, podduszoną cebulę oraz paprykę. Do posiłku śmiało możesz dorzucić kawałek mięsa lub ryby.
składniki
sposób wykonania
Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.
Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.
- Ilość na porcję
- Kalorie 415
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 15g24%
- Węglowodany 50g17%
- Błonnik 13g52%
- Białko 15.4g31%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Komosę i amarantusa gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W połowie gotowania dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pod koniec dorzucamy pokrojoną cukinię suszone pomidory i na sam koniec pokrojone szparagi.
Doprawiamy ostrą papryczką i kurkumą. Całość polewamy łyżką oleju lnianego i podajemy ze świeżymy warzywami.