Kategoria, TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania15 minutCzas całkowity20 minut

Potraktujcie ten wpis jako ciąg dalszy tekstu dot. bezmlecznych źródeł wapnia! Domowe sezamki, to ciasteczka, dla których wciąż szukam chwytliwej nazwy można śmiało nazwać domowym suplementem. Sezam biały, sezam czarny, mak i do tego orzechy, to świetne źródła wapnia plus jajko i (dla chętnych) miód na osłodę!

Te super proste ciasteczka robi się dosłownie chwilę, do tego kwadrans w piekarniku i mamy pyszną przekąskę! Gwarantuję Wam, że nie napracujecie się przy nich nic a nic.

Ciasteczka są bezglutenowe, bez mąki, bez proszku do pieczenia, bez nabiału i bez cukru!

Uwaga, są sycące, dość kaloryczne i wciągające…

składniki

 150 g sezamu białego lub sezamu czarnego lub maku (u mnie mix po 50 g każdego z tych składników)
 190 g masła orzechowego (dowolne, ulubione)
 1 jajko
 3 łyżki stołowe miodu (można pominąć)

sposób wykonania

1

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem w misce. Wcześniej sezam możesz podprażyć na suchej patelni – jednak nie jest to konieczne.

2

Dużą blachę wyłóż papierem, wykładaj masę ciasteczkową na blachę za pomocą małej łyżeczki (do herbaty).

3

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – wystudź zanim przełożysz na talerz.

4

*dałam 190 g masła orzechowego, bo taką pojemność ma mały słoiczek masła od Primavika (piszę, bo dostałam komentarz od koleżanki „ale żeś sobie wyliczyła ilość masła”

5

*ja wykładałam masę dużą łyżką - wyszło mi 14 naprawdę dużych ciastek, proponuję robić je mniejsze - wartość odżywcza jest na połowę mniejsze ciasteczka

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 73.5
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6.4g10%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 2.3g1%
Błonnik 1g4%
Białko 1.2g3%

Wapń 30%
Magnez 33%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 150 g sezamu białego lub sezamu czarnego lub maku (u mnie mix po 50 g każdego z tych składników)
 190 g masła orzechowego (dowolne, ulubione)
 1 jajko
 3 łyżki stołowe miodu (można pominąć)

Wskazówki

1

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką lub mikserem w misce. Wcześniej sezam możesz podprażyć na suchej patelni – jednak nie jest to konieczne.

2

Dużą blachę wyłóż papierem, wykładaj masę ciasteczkową na blachę za pomocą małej łyżeczki (do herbaty).

3

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – wystudź zanim przełożysz na talerz.

4

*dałam 190 g masła orzechowego, bo taką pojemność ma mały słoiczek masła od Primavika (piszę, bo dostałam komentarz od koleżanki „ale żeś sobie wyliczyła ilość masła”

5

*ja wykładałam masę dużą łyżką - wyszło mi 14 naprawdę dużych ciastek, proponuję robić je mniejsze - wartość odżywcza jest na połowę mniejsze ciasteczka

orzechowe sezamki z makiem