Porcje1 Porcja

Dziś podobno Międzynarodowy Dzień Blogerów. W ramach podziękowania, że czytacie i komentujecie moje wpisy oraz szykujecie posiłki według moich przepisów – zapraszam Was na świątecznie zielone ciasto! Wielu z Was pewnie kojarzy ciasto ze szpinakiem jako Leśny Mech! Jest to dokładnie to ciasto, ale nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała. U mnie jest w wersji bez glutenu i bez nabiału (nie przełożyłam ciasta kremem serkowym, bo… nie zdążyłam – tak szybko się rozeszło), za to z cudownie zielonym szpinakiem prosto z mojej działki.

przepis na tortownicę o średnicy 22 cm

składniki

 300 g świeżych liści szpinaku
 3 jajka
 ½ szklanka cukru
 ¾ szklanka oleju
 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
 3 łyżeczka proszku do pieczenia
 kilka kropli soku z cytryny

sposób wykonania

1

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz (nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że już umyty!) przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj na gładką masę blenderem.

2

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.

3

Jaja ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Wciąż ubijając wlej powoli olej, a następnie dodaj szpinak i sok z cytryny.

4

Dokładnie zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Masa będzie dość gęsta, całość wymieszaj łyżką.

5

Ciasto przelej do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem dopieczenia.

6

Piecz około 60 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

uwaga,
7

mąkę owsianą można zamienić na mix mąk pszennych – pełnoziarnista i oczyszczona 1:1 jednak wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe

Składniki

 300 g świeżych liści szpinaku
 3 jajka
 ½ szklanka cukru
 ¾ szklanka oleju
 2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
 3 łyżeczka proszku do pieczenia
 kilka kropli soku z cytryny

Wskazówki

1

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz (nawet jeśli na opakowaniu jest napisane, że już umyty!) przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj na gładką masę blenderem.

2

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia.

3

Jaja ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Wciąż ubijając wlej powoli olej, a następnie dodaj szpinak i sok z cytryny.

4

Dokładnie zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Masa będzie dość gęsta, całość wymieszaj łyżką.

5

Ciasto przelej do formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wyłożonej papierem dopieczenia.

6

Piecz około 60 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

uwaga,
7

mąkę owsianą można zamienić na mix mąk pszennych – pełnoziarnista i oczyszczona 1:1 jednak wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe

ciasto ze szpinakiem – owsiane