Dziś w menu owsiane muffiny z jabłkami - te muffiny są doskonałe! Chrupiące od orzechów, wilgotne i lekko kwaskowate dzięki jabłku i z lekko piernikową nutą! Idealne jako uzupełnienie przerwy na kawę, ale nie tylko – to także świetny pomysł na małe słodkie II śniadanie.
Przepis jest na 12 dużych muffin, wartość odżywcza na 1 sztukę.
składniki
sposób wykonania
Jabłko pokrój w kostkę.
Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem.
W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem.
Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.
- Amount Per Serving
- Calories 177
- % Daily Value *
- Total Fat 8.4g13%
- Total Carbohydrate 20g7%
- Dietary Fiber 2.5g10%
- Protein 4.6g10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Jabłko pokrój w kostkę.
Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem.
W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem.
Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.
Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.