Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity40 minut

Dziś w menu owsiane muffiny z jabłkami - te muffiny są doskonałe! Chrupiące od orzechów, wilgotne i lekko kwaskowate dzięki jabłku i z lekko piernikową nutą! Idealne jako uzupełnienie przerwy na kawę, ale nie tylko – to także świetny pomysł na małe słodkie II śniadanie.

Przepis jest na 12 dużych muffin, wartość odżywcza na 1 sztukę.

składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić bezglutenową gryczaną lub owsianą)jasna w wersji lekkostrawnej
 1 szklanka płatków owsianychblyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 350 g maślanki lub jogurtu (1,5 szklanki)
 1 jajko
 50 g masła klarowanego
 50 g cukru
 1 duże kwaśne jabłko
 siemienia lnianego
 garść posiekanych orzechów lub pestek słonecznikapłatki migdałowe w wersji lekkostrawnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka cynamonu

sposób wykonania

1

Jabłko pokrój w kostkę.

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem.

3

W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem.

4

Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.

5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 177
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 8.4g13%
Węglowodany 20g7%
Błonnik 2.5g10%
Białko 4.6g10%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić bezglutenową gryczaną lub owsianą)jasna w wersji lekkostrawnej
 1 szklanka płatków owsianychblyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 350 g maślanki lub jogurtu (1,5 szklanki)
 1 jajko
 50 g masła klarowanego
 50 g cukru
 1 duże kwaśne jabłko
 siemienia lnianego
 garść posiekanych orzechów lub pestek słonecznikapłatki migdałowe w wersji lekkostrawnej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka cynamonu

Wskazówki

1

Jabłko pokrój w kostkę.

2

Mąkę przesiej i wymieszaj z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, siemieniem i cynamonem.

3

W drugiej misce wymieszaj maślankę (lub jogurt) z jajkiem oraz cukrem.

4

Połącz zawartość obu misek, dodaj posiekane orzechy lub pestki oraz jabłko – wymieszaj i przełóż ciasto do foremki wyłożonej papilotkami.

5

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – muffiny wystudź na kratce.

owsiane muffiny z jabłkami