![](https://i0.wp.com/zdrowonajedzeni.pl/wp-content/uploads/2018/06/muffiny_owsiane_rabarbar3logo-e1580160678344.jpg?fit=1481%2C900&ssl=1)
Owsiane muffiny z rabarbarem wjechały na drugie śniadanie!
Ostatni rabarbar w tym roku zobowiązuje… długo się zastanawiałam co z niego zrobić, ale w końcu padło na klasykę! W końcu muffiny z rabarbarem, to zawsze dobry pomysł.
Tym razem skorzystałam z przepisu Ani z bloga zjem-cie (ze swoimi małymi modyfikacjami rzecz jasna – cała ja)! Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę owsianą (pół na pół z płatkami owsianymi) oraz dałam mniej cukru, zamiast truskawek, których nie miałam rabarbar połączyłam z połówką jabłka.
owsiane muffiny z rabarbarem - przepis
składniki
sposób wykonania
Rabarbar pokrój w kostkę.
Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).
Wystudź przed jedzeniem.
Składniki
Wskazówki
Rabarbar pokrój w kostkę.
Przesiej do miski mąkę (możesz zamienić mąkę owsianą na inną np. orkiszową lub pszenną) i wymieszaj ją z płatkami owsianymi (lub otrębami), proszkiem do pieczenia, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz odrobiną soli.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj masło klarowane, dodając do niego jajko i kefir. Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojone drobno owoce (u mnie rabarbar i jabłko, ale można użyć truskawek, borówek, gruszki czy malin) i delikatnie wymieszaj.
Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i napełnij je do 2/3 wysokości (będą rosły!). Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 – 25 minut (do uzyskania orzechowego koloru).
Wystudź przed jedzeniem.