Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity15 minut

Klasyka gatunku zawsze w cenie – płatki owsiane, ulubione sezonowe owoce oraz orzechy lub masło orzechowe plus obowiązkowo łyżka siemienia (dla zdrowotności)!

W wersji lekkostrawnej namocz płatki z siemieniem przez noc a rano zagotuj dodając jabłko i płatki migdałowe.

składniki

 50 g płatków owsianychbłyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 1 szklanka wody lub dowolnego mleka
 1 jabłko
 2 łyżki stołowe orzechów włoskichpłatki migdałowe w wersji lekkostrawnej
 1 łyżeczka siemienia lnianego

sposób wykonania

1

Płatki owsiane zagotuj w wodzie lub mleku.

2

W połowie gotowania dorzuć pokrojone w kostkę jabłko.

3

Ugotowane płatki wymieszaj z masłem orzechowym lub posiekanymi orzechami oraz siemieniem.

4

Przełóż do miseczki i dopraw cynamonem lub imbirem.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 464
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 24.2g38%
Węglowodany 44.8g15%
Błonnik 8.8g36%
Białko 12.1g25%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 50 g płatków owsianychbłyskawiczne w wersji lekkostrawnej
 1 szklanka wody lub dowolnego mleka
 1 jabłko
 2 łyżki stołowe orzechów włoskichpłatki migdałowe w wersji lekkostrawnej
 1 łyżeczka siemienia lnianego

Wskazówki

1

Płatki owsiane zagotuj w wodzie lub mleku.

2

W połowie gotowania dorzuć pokrojone w kostkę jabłko.

3

Ugotowane płatki wymieszaj z masłem orzechowym lub posiekanymi orzechami oraz siemieniem.

4

Przełóż do miseczki i dopraw cynamonem lub imbirem.

owsianka z owocami i orzechami