Jeśli lubisz ajwar pokochasz tę pastę! Jest bardzo prosta, bardzo smaczna, aromatyczna i do tego w 100% roślinna.
Zrób sobie do kanapki 🙂
W wersji lekkostrawnej obierz warzywa ze skóry i nie dodawaj czosnku i cebuli. Dopraw wyłącznie solą i ziołami.
składniki
sposób wykonania
bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut
w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek
warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment
bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne
wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)
dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły
Wyliczając wartość odżywczą założyłam, że przepis jest na 4 porcje.
Serving Size 1
Servings 4
- Amount Per Serving
- Calories 75
- % Daily Value *
- Total Fat 4g7%
- Total Carbohydrate 7.7g3%
- Dietary Fiber 4g16%
- Protein 2.3g5%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut
w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek
warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment
bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne
wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)
dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły