Jeśli lubisz ajwar pokochasz tę pastę! Jest bardzo prosta, bardzo smaczna, aromatyczna i do tego w 100% roślinna.
Zrób sobie do kanapki 🙂
W wersji lekkostrawnej obierz warzywa ze skóry i nie dodawaj czosnku i cebuli. Dopraw wyłącznie solą i ziołami.
składniki
sposób wykonania
bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut
w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek
warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment
bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne
wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)
dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły
Wyliczając wartość odżywczą założyłam, że przepis jest na 4 porcje.
4 porcje
1
- Amount per serving
- Kalorie75
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 4g6%
- Węglowodany 7.7g3%
- Błonnik 4g15%
- Białko 2.3g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut
w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek
warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment
bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne
wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)
dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły