TrudnośćPośredni
Porcje4 Porcje

Jeśli lubisz ajwar pokochasz tę pastę! Jest bardzo prosta, bardzo smaczna, aromatyczna i do tego w 100% roślinna.

Zrób sobie do kanapki 🙂

 

W wersji lekkostrawnej obierz warzywa ze skóry i nie dodawaj czosnku i cebuli. Dopraw wyłącznie solą i ziołami.

składniki

 2 bakłażany
 1 czerwona papryka
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 0,50 cebulipomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyżki stołowe oliwy

sposób wykonania

1

bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut

2

w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek

3

warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment

4

bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne

5

wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)

6

dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły

Wyliczając wartość odżywczą założyłam, że przepis jest na 4 porcje.

Wartość odżywcza

4 porcje

Serving size

1


Amount per serving
Kalorie75
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 4g6%
Węglowodany 7.7g3%
Błonnik 4g15%
Białko 2.3g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 2 bakłażany
 1 czerwona papryka
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 0,50 cebulipomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyżki stołowe oliwy

Wskazówki

1

bakłażany umyj, nakłuj widelcem i włóż razem z papryką do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz około 30 minut

2

w czasie, gdy warzywa się pieką posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę oraz czosnek

3

warzywa z piekarnika przestudź, z papryki usuń skórę, jeśli skórka na bakłażanie się przypaliła usuń ten fragment

4

bakłażany pokrój na mniejsze kawałki, z papryki usuń gniazdo nasienne

5

wszystkie składniki zmiksuj w blenderze (nie musi być bardzo dokładnie)

6

dopraw do smaku i włóż do lodówki, aby smaki się przegryzły

Notes

pasta kanapkowa z pieczonego bakłażana