Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time1 hrCook Time10 minsTotal Time1 hr 10 mins

Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i pestek słonecznika jest hitem! Niemal na każdej imprezie, na której tylko się pojawia znika jako pierwsza!

Wyrazista, smaczna, prosta, szybka, z dość tanich i łatwo dostępnych składników. Doskonale pasuje do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa.

składniki

 ½ cup pestek słonecznika
 10 suszonych pomidorów
 1 cebula
 1 tbsp oleju (np. z pomidorów)
 2 tbsp wody (jeśli konieczne)

sposób wykonania

1

Pestki słonecznika i ew. pomidory (jeśli nie są w zalewie olejowej) namocz na minimum godzinę (można noc) w wodzie, a następnie odsącz.

2

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju/oliwie.

3

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne rozcieńcz masę odrobiną wody.

4

Dopraw do smaku pieprzem.

Ingredients

 ½ cup pestek słonecznika
 10 suszonych pomidorów
 1 cebula
 1 tbsp oleju (np. z pomidorów)
 2 tbsp wody (jeśli konieczne)

Directions

1

Pestki słonecznika i ew. pomidory (jeśli nie są w zalewie olejowej) namocz na minimum godzinę (można noc) w wodzie, a następnie odsącz.

2

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju/oliwie.

3

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne rozcieńcz masę odrobiną wody.

4

Dopraw do smaku pieprzem.

pasta kanapkowa z suszonych pomidorów